Начало История на медицината 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 2

10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 2

10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 2 - изображение

От време оно хората са търсили по-ефективни начини за убиване и осакатяване. За тези цели отровите винаги са били "на мода", а и винаги по-изискания начин да се избавиш от някой враг. Нещо повече, в древността богатите, известни и притежаващи власт благородници са разполагали със специален служител, който да дегустира всичко на трапезата им, преди да е попаднало в устата им.

Отровите са трудни за откриване и не оставят никакви следи на местопрестъплението. Освен това, за да ги използваш, не се нуждаеш от сила и умения, а само от малко хитрост и лукавост. Ето защо в историята има толкова много жени отровителки.

Зарин

Атаката със зарин в токийското метро

Заринът става известен след терористичните нападения в токийското метро, организирани от лунатичния религиозен култ Аум Шинрико в средата на 90-те години. Фактът, че смъртните случаи бяха относително малко не отговаря на реалната токсичност на този невропаралитичен агент. Заринът е разработен като химическо оръжие по време на Втората световна война и представлява смъртоносен органофосфат, известен като GB, и е 26 пъти по-смъртоносен от цианида.

Начинът, по който работят всички невротоксини е един и същ – те предотвратяват изключването на нервните окончания. Смъртта настъпва в следствие от загубата на контрол над мускулите, необходими за дишането и асфикцията. Незабавният ефект от този токсин е загуба на контрол над всички телесни функции. Следват конвулсии, кома и смърт в рамките на час.

Ефектите от излагането на този невротоксин са слюноотделяне, сълзене, неволно изпускане, стомашно-чревни проблеми и повръщане.

VX

Невротоксинът VX

Великобритания може да се "гордее" с разработването на най-могъщия невротоксин на планетата. Той е толкова смъртоносен, че са го нарекли "Лилав опусум"! За разлика от всяка друга отрова в този списък, VX не се среща в природата в естествен вид и е напълно създаден от човека – с цел да убие колкото е възможно повече хора за отрицателно време. Добрата новина е, че VX е забранен през 1993 г., което означава, че САЩ се наложи да зарежат резервите си. Русия са все още в процес на унищожаването му.

Симптомите са същите като при зарина, но по-силни. Те могат да започнат секунди след излагането на невротоксина и смъртта на стъпва вследствие на дихателна недостатъчност.

VX е химикал, който се появява дори във филма от 1996 г. "Скалата", в който Сан Франциско бе заплашен от терористична атака. Смята се също така, че VX е отговорен за смъртта на 6 000 овце при инцидент, известен като Убийството на овце в Скъл вали в Юта, близо до военна тестова база на САЩ.

Отровата на жабата дърволаз

Жаба Дърволаз

Батрахотоксичните отрови, отделяни от кожата на определени видове жаби, се използват предимно за намазване на върха на ловните стрели на определени амазонски индиански племена. Но имайки предвид естеството на човешката природа, не малко от тези стрели са попадали в човешка плът, причинявайки мигновена смърт. Батрахотоксинът се събира от отровния секрет, отделян от кожата на жабите от семейство дърволази (Dendrobatidae), въпреки че може да бъде намерен и у някои бръмбари и птици. Златната отровна жаба е не по-голяма от върха на палеца ви, но съдържа достатъчно отрова, за да убие 10 мъже! Поради тази причина дърволазите са ярко оцветени, за да предупреждават от далеч враговете си.

Батрахотоксинът е най-силният природен невротоксин, като само 2 зрънца с големината на кристалчета сол са достатъчни за причиняването на смъртта на възрастен човек. Отровата работи в две посоки: като невротоксин, който причинява парализа, и като кардиотоксин, който веднага уврежда сърдечния мускул.  По този начин смъртта става неизбежна и настъпва в рамките на няколко минути.  

Полоний

Александър Литвиненко
Александър Литвиненко

Елементът полоний е най-силната отрова на XXI век и се свързва със смъртта на руския дисидент Александър Литвиненко, журналистката Анна Политковская и дори с палестинския лидер Ясер Арафат. Полоният е изключително токсичен за всички живи организми и като такъв не играе никаква биологична роля. Най-често срещаната му форма, Полоний 210, е 250 000 пъти по-токсична от водородния цианид. Тази токсичност е радиоактивна по природа и се причинява от излъчването на алфа частици, които увреждат органичните тъкани. Алфа частиците не могат да проникнат през кожата, но ако бъде погълнат, вдишан или инжектиран, полоният е летален дори в минимални дози. На теория дори 1 грам полоний 210 може да убие 10 милиона човека. Ако острите последствия от радиационното отравяне не ви убият, то някоя форма на рак със сигурност ще го направи.

Тъй като полоният е радиоактивен елемент, за щастие е трудно достъпен и трудно преносим. Което означава, че до него имат достъп ограничен брой хора в света.

Ботулинов токсин

Ботулинов токсин

Въпреки че да използваш ботулиновия токсин за убийство не е практично, той е включен в този списък заради невероятната си токсичност, което го превръща в естествена природна отрова. Това е най-отровното вещество, познато на човека. Смята се, че една супена лъжица от ботулиновия токсин е достатъчна за убиването на 1 милиард хора. Очевидно е, че тези числа правят този токсин неустоимо и много желано оръжие. Смята се, че по времето на Саддам Хюсеин в Ирак е натрупано три пъти повече количество от отровата, необходима за изтриването на живота на нашата планета.

Токсинът се създава от бактерията Clostridium botulinum, която е разпространена навсякъде по света. Смъртоносната й форма ботулизъм се развива при поглъщането на храна, заразена с бактерията. Този вид хранително отравяне е убило безчетен брой хора през вековете, но може лесно да се избегне с нагряването на храната над 100 градуса в продължение на 1 минута. Ботулизмът може да се развие и чрез отворени инфектирани рани. В наши дни ботулизмът рядко е фатален. В сериозните случаи невротоксинът причинява много и различни симптоми –  от парализа до срив във всички вътрешни органи и смърт.

По ирония на съдбата ботулиновият токсин играе важна роля в медицината и козметиката по света. Той се използва за лечение на прекомерно потене, мигрена и изглаждане на бръчките под формата на ботокс. Смята се, че 1 грам от токсина е достатъчен за задоволяването на годишната нужда от ботокс в целия свят.

Към първа част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.planetdeadly.com/human/deadliest-poisons-man/2

снимки:planetdeadly.com; ibtimes.co.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияСпециалистиЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеХранене при...ИзследванияЛайфстайлСнимкиНовиниЛеченияРецепти