Начало История на медицината 3D реконструкция на главата на Цезар разкрива усложнения при раждането на владетеля

3D реконструкция на главата на Цезар разкрива усложнения при раждането на владетеля

От -100г. до -44г.

3D реконструкция на главата на Цезар разкрива усложнения при раждането на владетеля - изображение

Преди няколко дни е завършена пълната реконструкция на главата на римския пълководец и политически лидер Гай Юлий Цезар. 3D моделът е направен от холандски учени чрез сканиране на няколко статуи на покорилия Галия генерал, като допълват изображението с детайли, взети от римски монети с лика му. След това върху репликата е нанесена синтетична глина, наподобяваща кожа. Видът на владетеля е завършен с поставяне на две почти черни стъклени очи в очните ями на черепа. С данни за цвета на кожата, косата и ирисите на пожизнения диктатор на Рим академиците се сдобиват от описания на политическата фигура, написани от неговите съвременници.

От реконструкцията научаваме, че Цезар има изненадващо широка горна част на главата, придаваща й форма на обърната круша. Това не е приумица на създателите, а резултат от анализа на статуите на генерала. Според историците, участвали в научния проект, такъв детайл не е плод на въображението на майсторите, изваяли бюстовете. Според академиците в Древен Рим хората на изкуството се стараели да уловят естествените форми на модела си.

Цезар
 Отляво - античен бюст на Цезар, отдясно - модерната възстановка

 

Това навежда археолозите на мисълта, че леката деформация на черепа на Цезар е резултат от травма в първите години от живота му. Една от теориите за раждането на политическия лидер от Античността е, че е изваден на бял свят с помощта на цезарово сечение. Дори се твърди, че операцията е кръстена на владетеля. Проблемът в тази теория е, че този метод на израждане се използва през Античността само върху мъртви или умиращи родилки, а майката на генерала е била жива до съзряването му. Има запазени много писма, свидетелстващи за кореспонденция между Аврелия и нейния син.

След откриването на дефекта в горната част на главата на Цезар, учените решават, че става въпрос за деформация, предизвикана от трудно раждане. Такива се наблюдават и до днес. Всъщност изменения в черепа в на кърмачетата в първите им дни не са рядкост. Костите на новородените са много меки и всяко едно притискане може да доведе до промени в структурата им.

Въпреки контузията, която Цезар получава в първите часове на своя жизнен път, той става една от най-знаменитите исторически фигури в целия свят. Всъщност не е ясно дали травмата се отразява по някакъв начин на живота на владетеля. Има сведения за епилептични пристъпи, които покорилият Галия военноначалник получава, но до момента няма доказателства, че тези два факта са свързани.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.techtimes.com/articles/231152/20180626/3d-reconstruction-of-julius-caesar-s-face-shows-roman-dictator-looked-less-heroic-than-imagined.htm

снимки: https://c.tadst.com/gfx/750w/julius-caesar-bust.jpg?1

https://tecimages-1tmxd3aba43noa.stackpathdns.com/data/thumbs/full/340561/650/0/0/0/julius-caesar.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияАлт. медицинаПсихологияХранене при...Социални грижиСпортПроизводителиОрганизацииЛеченияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаника