Начало История на медицината 4 монарси, умрели по странен начин, част 1

4 монарси, умрели по странен начин, част 1

От 1437г. до 1920г.

4 монарси, умрели по странен начин, част 1 - изображение

В миналото много хора са умирали по време на злощастни инциденти. Условията на труд са били много по-опасни, отколкото в наши дни. Освен това медицината не можела да спаси толкова пострадали, колкото съвременните лекарски похвати позволяват. В тази статия ще разгледаме няколко случая на известни монарси, загинали в обстоятелства, които в очите на съвременния човек изглеждат странни и дори нелепи.

Крал Джеймс II ШотландскиНа първо място в нашия списък застава крал Джеймс II Стюард. Шотландският владетел поема управлението на страната по време на гражданската война в съседна Англия, известна като Войната на розите. Тъй като монархът притежава силен политически нюх, се възползва от създалата се атмосфера на несигурност, обхванала целия остров. Шотландецът успява да се отърве от всички свои съперници, които ламтят за неговата власт. Също така създава нов управляващ елит, давайки повече правомощия на верните на короната благородници от по-дребните знатни домове.

След като Джеймс II успява да стабилизира родината си, монархът отправя поглед към най-северните английски земи. По това време там живеят основно шотландци, останали след Борбите за независимост в пределите на съседната страна. Тъй като кралят има обширни стратегически познания, се съобразява с факта, че една провинция не е напълно превзета, ако в нея има останали непокорени вражески крепости.

Затова Джеймс II Стюард насочва войските си към замъка Роксбург. През Средновековието това укрепление служи като граничен пост между двете британски държави. Шотландският крал обсажда крепостта през 1460-та година. Хитрият стратег решава да използва едно от най-модерните за времето обсадни приспособления - оръдието.

По време на битката един от месинговите топове не възпроизвежда изстрел, а избухва в пламъци. Джеймс II, който по това време стои до обсадната машина, полита на няколко метра, носен от вълната на експлозията, а след това се удря тежко в земята. Монархът загива на място, убит от собственото си иновативно оръжие.

Френският крал Шарл VIII също намира смъртта си по необичаен начин. За разлика от Джеймс II, парижкият владетел умира по време на тенис мач.

Шарл VIII е известен сред своите съвременници като слаб държавник. Единственият му политически успех е подобряването на отношенията между Франция и някои италиански кралства. Причината за липса на интерес към управлението от страна на монарха е обстановката, в която той става крал.  

Крал Шарл VIIIШарл VIII сяда на трона едва 13 годишен. Управлението на страната е поето от регентство, съставено от неговата сестра Ан и съпруга й - дука на Бурбон. Регентите се занимавали с истински важните дела на страната, докато коронованият владетел обръщал повече внимание на хобитата си.

За сметка на това кралят бил голям фен на спорта. По време на тенис турнир в Амбоаз монархът са затичва към пейките около кортовете с нетърпение и удря главата си в нисък горен праг на врата. В резултат на това изпада в кома и след няколко часа почива…

Кралица Елизабет Баварска, известна като Сиси, е една от най-обичаните владетели на Австрия. Тя управлява Австрийската империя редом със съпруга си в продължение на 44 години. Носи титлите принцеса на Бавария, императрица на Австрия, кралица на Унгария и Бохемия. За съжаление владетелката става случайна жертва на убиец-анархист.

Кралица Елизабет Баварска, принцеса на Бавария, императрица на Австрия и кралица на Унгария и Бохемия

Италианецът Луиджи Лучени всъщност иска да отнеме живота на херцога на Орлеан. Той се тръгва към Женева, за да причака омразния му благородник, който по това време е на визита в града. Поради забавяне по време на пътуването, италианецът изпуска визитата на френския аристократ. Тъй като Лучени все още е решен да убие представител на знатното съсловие, той избира австрийската кралица на случаен принцип. Той причаква Сиси в покоите й, където слага край на живота й с бърз удар в сърцето.

Когато анархистът е заловен от властите, той заявява, че е нямал нищо против баварската принцеса, просто влизането в нейните покои му се видяло най-лесно.

Крал Александрос IПоследният монарх в днешния списък е гръцкият крал Александрос I. Той управлява южната ни съседка в началото на 20-ти век. За разлика от своя предшественик и съименник, император Александър Македонски, Александрос I загива в лишени от каквато и да драматичност обстоятелства. Гръцкият монарх умира от ухапване на маймуна!

Инцидентът се случва докато управникът разхожда кучето си из менажерията. Домашният му любимец е нападнат от агресивно стадо макаци. Докато владетелят се опитва да разтърве животните, една от маймуните го захапва за крака.

Ухапването се възпалява въпреки грижите на най-добрите медици. Хирурзите предупреждават краля, че кракът трябва да се отреже, но монархът не иска и да чуе за подобна интервенция. Появява се гангрена, която след няколко месеца отнема живота на гръцкия крал.

Втората част на статията можете да прочетете на този линк.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: listverse.com

Снимки: assets.atlasobscura.com

listverse.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиПсихологияПатологияНовиниНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения