Начало История на медицината 4 монарси, умрели по странен начин, част 2

4 монарси, умрели по странен начин, част 2

От 1190г. до 1751г.

4 монарси, умрели по странен начин, част 2 - изображение

В първата част на статията ви разказахме за няколко монарси, които губят живота си при необичайни обстоятелства. Днес ние ще допълним списъка на загиналите по странен начин крале и кралици.

Първият монарх, за когото ще споменем днес, е Фридрих I Барбароса. Известен със своя суров и избухлив характер, роденият в днешна Германия херцог е коронован по време на Втория кръстоносен поход за римско-немски крал. Няколко години по-късно е обявен от папата за император на Свещената римска империя.

Император Фридрих I Барбароса

Барбароса повежда войската си на Трети кръстоносен поход, въпреки че по това време е на 68 години. По време на марша на християнската армия през земите на селджукските турци, кръстоносците са изправени пред сериозно природно препятствие - буйната река Гьоксу.

Императорът не разполага с много време, тъй като неговият противник - султан Саладин - събира войски в мюсюлманските територии отвъд водния път. Затова Барбароса се опитва да убеди съратниците си, че реката може да се преплува на гърба на кон. За да придаде тежест на думите си, той влиза първи в буйните води на Гьоксу. По ирония на съдбата и Фридрих I, и конят му биват отнесени от силното течение и умират.

Следващият монарх, достоен за нашия списък, е Карл II Наварски. Кралят на пиринейската държава, намирала се в днешна Северозападна Испания и малка част от Южна Франция, поема управлението на страната по време на Стогодишната война между Франция и Англия. Владетелят успява да се възползва от конфликта, участвайки в сраженията като наемник. През целия си живот той сменя многократно лоялността си.

Карл II НаварскиКарл II печели прякорът „Злия“,тъй като има навика да убива пратениците, носещи му неприятни новини. Освен това става известен с множеството си опити да придаде тежест на френските си корени, за да може да се сдобие с нови земи в северната си съседка.

Кралят на Навара заболява тежко по време на 54-тата година от живота си. Лекарите не успяват да установят как точно болестта да бъде излекувана, затова решават да увият монарха с ленени превръзки, напоени с бренди. Смятало се, че алкохолната течност ще успее да извлече токсините от тялото на пациента.

Една от медицинските сестри, грижещи се за наварския крал, зашива превръзките за тялото на господаря си, за да може те да са плътно прилепнали за торса на владетеля. Тъй като жената работи през нощта, решава да не използва ножица за срязването на висящите конци, а пламък на свещ. В резултат монархът, който бил увит в лен като египетска мумия и полят с няколко литра бренди, лумва като факла и умира само от изгарянията си само за няколко минути.

Последните два случая, за които ще разкажем днес, са странните обстоятелства, в които загиват Принц Фредерик и майка му кралица Каролина фон Бранденгург-Ансбах.

Принц ФредерикПринц Фредерик е недолюбван от своите родители. През целия живот на британския наследник неговият баща, крал Джордж II, се надява синът му да се откаже от престола. Това е породено от факта, че Фредерик не проявява никакви водачески качества.Той има слаба воля, концентрира се трудно върху важните държавни дела и предпочита да прекарва времето си в забавления.

Принцът на Уелс и херцог на Единбург (както била официалната му титла) се изявява като закрилник на артистите, писателите и музикантите. Дори пише свой сценарий за театрална комедия, който бил толкова лош, че на кралския наследник се налага да постави войници в публиката, които да контролират недоволната тълпа.

Фредерик умира по време на игра на крикет. Една от засилените топки го удря в горната част на торса, което предизвиква сериозен абсцес, който се оказва фатален за наследника на британската корона.

Неговата майка - Каролина фон Бранденгург-Ансбах - става жертва на също толкова странни стечения на обстоятелствата. Съпругата на Джордж II умира от херния. Увреждането е предизвикано от наднорменото тегло на дамата. Всъщност тя става толкова пълна, че за нея е изработен инвалиден стол, тъй като кралицата не може да се придвижва сама.

Кралица Каролина фон Бранденгург-Ансбах

Изсипването напредва до крайна фаза и след няколко дни мъчителни болки вътрешностите на Каролина фон Бранденбург-Ансбах излизат от естествените отвори на тялото и. Това води до смъртта на жената-монарх. Нейните последни думи са: „Поне повече няма да ми се налага да гледам онова чудовище, Фредерик“.

Част 1 можете да прочетете тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: listverse.com

Снимки: ameliamellorsfantasticnarratograph.files.wordpress.com

listverse.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиПатологияПсихологияНовиниНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения