Начало История на медицината "Анатомията на Грей" – популярна английска медицинска книга върху човешката анатомия от 19-ти век

"Анатомията на Грей" – популярна английска медицинска книга върху човешката анатомия от 19-ти век

От 1858г.

"Анатомията на Грей" – популярна английска медицинска книга върху човешката анатомия от 19-ти век  - изображение

Сигурно сте гледали поне една серия от американски сериал "Анатомията на Грей", но бас хващаме, че не сте разглеждали медицинския текст със същото заглавие. Става дума за специализирано британско четиво върху човешката анатомия, написано от хирурга Хенри Грей и публикувано за пръв път в края на 50-те години на 19-ти век. Всъщност, ранните издания на книгата носели други, по-дълги, заглавия - "Anatomy: Descriptive and Surgical " и "Gray's Anatomy: Descriptive and Applied", но впоследствие заглавието започнало повсеместно да се споменава в съкратен вариант и така останало само "Анатомията на Грей". Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че книгата била приета от медицинската гилдия на Острова с голямо доверие и била високо оценена. От появата й през далечната 1858 година до днес тя била преиздадена много пъти, като последното й, 41-во, издание било публикувано през септември 2015-та.

Хенри Грей бил британски анатом, роден през 1827 година, който се занимавал с проучване на жлезите с вътрешна секреция. През 1853-та той бил назначен за лектор по анатомия в "St. George’s Hospital Medical School", в Лондон. Няколко години по-късно, специалистът станал близък с колегата си Хенри Вандайк Картър. Много скоро Грей започнал да обмисля идеята да разработи евтин и достъпен учебник по анатомия за всички обучаващи се по медицина, канейки Картър да се присъедини към начинанието. Вандайк приел поканата с готовност и двамата започнали активно да извършват дисекции на непотърсени тела на починали хора в моргите на различни болнични заведения. Добър в рисуването, Картър сътворил стотици скици на човешкото тяло. Така, събирането на основната информация, която щяла да бъде инкорпорирана в текста, отнело на експертите близо 18 месеца. Първото издание на книгата било публикувано през 1858-ма от Джон Уилям Паркър, в британската столица. Амбициозният проект се състоял от 750 страници и от цели 363 изображения. Грей посветил книгата на сър Колинс Броди – бележит английски физиолог и хирург, пионер в проучването на костните и ставни заболявания.

Първото американско издание на "Анатомията на Грей" не закъсняло и направило своя "дебют" година по-късно – през 1859-та. В него били направени няколко леки изменения върху оригиналния екземпляр. Нещо повече, Хенри Грей продължил работата си по учебника и обемът на наличния материал продължил да се увеличава. Съвсем очаквано, до 1860-та в Англия се появило и второ, подобрено, издание на книгата. За съжаление, Грей починал много скоро след това - през 1861-ва, на 34-годишна възраст, от едра шарка. Независимо преждевременната му загуба, името му останало в медицинската история и било добре разпознаваемо. Що се отнася до илюстратора на творбата – Хенри Картър, до 1861-ва той напуснал Великобритания и се изявявал до края на живота си като хирург в Индия.

"Анатомията на Грей" продължила да съществува независимо от съдбата на своите създатели и била публикувана от редица издателства в Англия и в САЩ. Учебникът бил уникален не само заради богатата информация, съдържаща се в него, но също и заради страхотните си илюстрации. Въпросните изображения били толкова добри и реалистични, че издателите на първата книга почти се "изкушили" да припишат цялото авторство за създаването на творбата на Хенри Вандайк Картър, срещу което, разбира се, Хенри Грей възразил. През следващите години постоянната редакторска намеса довела до възникването на редица противоречия между британското и американското издание. Появили ли се много нови версии на учебника, което все повече усложнило точното цитиране на абзаци от него, поради откровена неяснота за това от къде точно са взети съответните констатации – от британски или от американски издания. Така или иначе, книгата продължила да се смята за изключително важно четиво, което, в ролята си на настолна книга, продължило да се ползва от много специалисти от цял свят.

Може да се каже, че едноименният американския медицински сериал допринесъл много за популяризиране на текста. Любопитнито е, че в една от сериите на доктор "Хаус" творбата също се ползва от специалистите за разрешаване на пореден заплетен случай. В заключение можем да кажем, че сътворяването й се смята за важен момент в историята на медицинските публикации.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.thevintagenews.com/2017/01/07/grays-anatomy-a-cult-human-anatomy-textbook-by-henry-gray/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиЛюбопитноФизиологияЛайфстайлАнатомия