Начало История на медицината Ана Брумол и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията

Ана Брумол и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията

От 1847г. до 1903г.

Ана Брумол и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията - изображение

Ана Елизабет Брумол била родена през 1847-ма в малко градче, намиращо се в югоизточна Пенсилвания. Тя имала щастието да бъде отгледана от заможни родители, дълбоко убедени в концепцията, че жените трябва да получават равни права в образованието и в професионалното си развитие. Затова, когато казала на баща си, че много иска да стане лекар, той й отвърнал, че няма нищо против това й желание, но горещо й препоръчал да направи всичко по силите си да се превърне в истински професионалист в областта.

Така, след последователното си обучение в няколко частни училища, Брумол била приета в женския медицински колеж на Пенсилвания, където се дипломирала през 1871-ва. Въпреки че била от заможно семейство, Ана решила да поеме част от финансовата тежест по обучението си и немалко време се изявявала в ролята на асистент в учебното звено, извършвайки редица битови задължения, нямащи нищо общо с дейността на лекаря. Момичето искрено вярвало в смисъла и ценността на упорития труд и години по-късно си спечелила уважението на своите собствени асистенти в медицинската практика, тъй като никога не искала от тях да свършат нещо, което самата тя имала възможност  да осъществи.    

През 1869-та, докато още се обучавала в гореспоменатия колеж, деканът на институцията за пръв път й уредил възможност да присъства на лекции в Пенсилванската болница. Резултатът бил трагичен: Ана се оказала една от общо деветте дами, които били освиркани и изгонени от залата от  колеги им мъже, които не смятали за достойно жена да присъства на академичните им срещи. Елизабет Брумол обаче била упорита и не спряла да търси достъп до тези сбирки. В крайна сметка, тя получила правото да посещава лекциите, както и официално извинение за първоначалната реакция на колегите си. В последствие, Брумол заминала да изучава акушерство във Виена и Париж, където се запознала с големи имена в европейската акушерска и гинекологична гилдия.

През 1875-та тя се завърнала в страната си и приела да бъде главен лекар в женската болница във Филаделфия. Много скоро докторката се постарала да наложи европейските нива на здравна грижа и услуги, на които била станала свидетел по време на практиката си на Стария континент. Едновременно с това, тя обучила редица млади специалисти и медицински сестри, на които предала ценните си опит и знания. Ана Брумол обърнала специално внимание на употребата на анестетици и на други методи за осъществяване на по-безболезнено раждане. Благодарение на нейните усилия в болницата били отчетени по-ниски нива на смъртност. Тя доказала, че жените лекари могат да практикуват успешно и да наложат възможно най-високи стандарти в работата.

През следващите двадесет години д-р Брумол била професор по акушерство, служела също и като гинеколог в приют за душевно болни във Филаделфия. Дамата се пенсионирала през 1903-та и останала в историята на медицината отвъд Океана като специалист с много умения и постижения в областта си.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_45.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимкиОрганизацииНаправления в медицинатаНормативни актове