Начало История на медицината Евън О'Нийл Кейн – хирургът, оперирал успешно сам себе си два пъти

Евън О'Нийл Кейн – хирургът, оперирал успешно сам себе си два пъти

От 1919г.

Евън О'Нийл Кейн – хирургът, оперирал успешно сам себе си два пъти - изображение

Евън О'Нийл Кейн бил американски хирург, практикуващ в Пенсилвания, САЩ, в края на 19-ти век и в първите години на 20-ти век. Той се прочул с това, че, когато бил на 60-годишна възраст, през 1921-ва година сам отстранил апендикса си по време на операция. На 70 години Кейн "се оперирал" още веднъж – от херния, а веднъж самостоятелно ампутирал пръст на ръката си. Медикът имал сериозен мотив да се подложи на въпросните интервенции, а именно – направил го, за да разбере какво изпитват пациентите му по време на процедурите. Няма две мнения по въпроса, че Евън безспорно бил хирург с уникален стил на работа, в дейността на когото се наблюдавали неедна необичайни практики.

Той, например, бил един от първите специалисти от началото на миналия век, използвали музика в практиката си с терапевтична цел. През 1914-та експертът се сдобил в фонограф и започнал да пуска различни мелодии в операционната зала, преди да анестезира пациентите си. Кейн вярвал, че музиката оказва успокояващ ефект върху болните и била много по-ефективна от това хирургът просто да говори с хората, на които им предстои интервенция. По-късно медикът усъвършенствал т. нар. бутон на Мърфи – устройство, използвано в миналото при чревна анастомоза. Кейн имал професионалния навик да татуира новородени пеленачета /на незабележими места по телата им/ и майките им с идентичен знак. Така лекарят искал да предотврати риска бебетата да бъдат смесени и разменени, което се случвало често в болничните заведения с оскъден персонал и при лоша организация на лечебното заведение. Една от безспорно важните иновации, въведени от американеца, била употребата на ацетиленова лампа, носена на главата на хирурзите по време на операция. Въпросното изобретение било измислено, за да подпомогне работата на експертите в нощни условия. Кейн смятал лампата за изключително необходима за ефективното осветяване на коремната кухина при хирургическа интервенция.

За изкуството да се "самооперираш"

Експериментите на смелия Евън започнали още през 1919-та, когато докторът ампутирал един от пръстите си, инфектиран в резултат на нараняване. Първата голяма "самооперация" на Кейн обаче била извършена на 15 февруари 1921 година, когато той отстранил собственоръчно апендикса си. Любопитното е, че по това време докторът съвсем не бил в първа младост, което представлявало допълнително предизвикателство за тялото му. Всъщност, случаят му се смята от медицинските историци за първия по рода си до този момент. Впоследствие станало ясно, че американецът се е подложил на интервенцията с основната мисия да се запознае отблизо с пациентската гледна точка или иначе казано – с усещанията на хората на операционната маса. Идеята на Кейн била в бъдеще да използва локална, вместо обща, анестезия при определени медицински казуси и затова той искал да разбере как тя ще се толерира от оперираните. Медикът бил на мнение, че етерът (най-популярният анестетик от този период) се използвал прекалено често и бил по-опасен от локаните упойки. Така че в своята собствена операция хирургът се "доверил" на новокаин. Кейн осъществил процедурата с помощта на няколко огледала, позволяващи му да вижда добре какво прави. В началото на миналия век апендектомията съвсем не била рутинна операция и отнемала много повече време и хирургически умения. В крайна сметка, Евън се справил като един истински професионалист, а на другия ден дори бил в състояние да се прибере у дома. Само си представете: той – хирургът, облегнат на възглавници върху операционната маса, заобиколен от сестри и… съсредоточен върху собствената си анатомия. Уникално, нали!

През 1932-ра, на седемдесетгодишна възраст, Кейн повторил процедурата, самооперирайки се от херния /причинена от инцидент в конна езда шест години по-рано/. Операцията била осъществена в присъствието на фотограф и журналисти. Интервенцията била много по-сложна и рискована от предишната, продължила час и 55 минути, но завършила успешно. Тридесет и шест часа по-късно американецът се върнал на работа.

Евън О'Нийл Кейн безспорно бил блестящ хирург и лекар, оставил значима следа в историята на медицината.

 

Снимка: Creative Commons

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medicaldaily.com/incredible-self-surgeries-history-do-it-yourself-procedures-include-appendectomy-amputation-254751

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиХранене при...НовиниИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаКлинични пътеки