Начало История на медицината Елън Ричардс и ролята й за утвърждаването на санитарното инженерство в Америка през 19 век

Елън Ричардс и ролята й за утвърждаването на санитарното инженерство в Америка през 19 век

От 1868г.

Елън Ричардс и ролята й за утвърждаването на санитарното инженерство в Америка през 19 век    - изображение

Елън Ричардс е бележит американски химик от 19 век – пионер в санитарното инженерство в САЩ. Тя е първата дама, допусната до прием в Масачузетския технологичен институт (MIT). Родена в бедно семейство в Нова Англия, Елън учителства в продължение на няколко години и почиства частни домове, за да събере нужните финансови средства за продължаване на обучението си в колеж. До средата на двадесетте си години и със спестените си 300 долара, през 1868 година Ричардс постъпва в колежа "Васар" в Пъкипсий, щата Ню Йорк. Младата жена успешно завършва учебното звено две години по-късно.

Сериозен афинитет към науката, прием и постижения в Масачузетския технологичен институт

Във "Васар" Елън се заплава по астрономия и химия – страст, която ще я владее до края на живота й. След дипломирането си девойката кандидатства за работа на няколко позиции, наред с други експерти в областта на индустриалната химия, но кандидатурата й е отхвърлена повсеместно. Все пак, окуражена от един от тези специалисти, американката кандидатства и е приета като обучаваща се със специален статут в MIT. По този начин тя става първата жена в Америка, допусната в подобна, научна, учебна институция. Три години по-късно, Ричардс придобива бакалавърска степен от Масачузетския технологичен институт, а от "Васар", където защитава дисертация върху химичния състава на желязната руда – магистърска степен. Впоследствие дамата продължава обучението си в MIT с надеждата, че ще може да се сдобие и с докторска степен, но, за нейно съжаление, това така и не се случва, тъй като до 1886 година институтът предоставя въпросната научна степен само на мъже.

През 1875 година американката се омъжва за Робърт Холуел Ричардс – председател на инженерния отдел по добив в MIT. Подкрепена от съпруга си, Елън предлага услугите си като преподавател, както и сумата от 1,000 долара /за срок от година/, за разширяване на образователните възможности в института, предоставяни на жени. Усилията и амбициите на инициативната дама се увенчават с успех. През 1876 година в Масачузетския технологичен институт е основана специална лаборатория за жени. Самата Ричардс е избрана за асистент-преподавател. Без да получава възнаграждение, тя помага на обучаващите се да овладеят до съвършенство изкуството на химичния анализ, на индустриалната химия, на минералогията и на приложната биология. Дейността на лабораторията е преустановена през 1883 година, когато MIT започва да предоставя редовни научни степени на представителките на нежния пол и, когато отпада нуждата от специална пътека за реализацията на дамите в рамките на института.

Проучвания 

През 1884 година MIT основава първата национална лаборатория по санитарна химия, а Елън Ричардс е назначена като инструктор в нея. През 1887 година, по молба на Масачузетската щатска комисия по здравеопазването, Ричардс и сътрудниците й провеждат проучване върху качеството на вътрешните водоеми на Масачузетс, голяма от част от тях – вече замърсена с индустриални отпадъци и в резултат на пречистването на отпадъчни води. Мащабът на изследването е безпрецедентен. Не е случайно, че то довежда до разработване на първите държавни стандарти за качеството на водата, както и до създаването на първата модерна общинска пречиствателна станция в Лоуел, Масачузетс. В периода от 1887 до 1897 Елън изпълнява ролята на анализатор в Масачузетската щатска комисия по здравеопазването, като, едновременно с това, продължава да преподава в MIT. Тя и колегата й А. Уудмън написват класически текст, посветен на областта на санитарното инженерство "Air, Water, and Food from a Sanitary Standpoint".

По време на работата си в гореспоменатата лаборатория за жени Ричардс се заема да приложи научен подход към определени битови проблеми като: правилното хранене, полезните храни, подходящото облекло, физическите упражнения. Освен това, тя разработва няколко ефективни практики, които позволяват на дамите да се посветят на кариера и научни проучвания, а не само на готвене и чистене у дома. Във връзка с последното, през 1882 година Ричардс публикува творбата си "Химия на готвенето и чистенето: ръководство за домакини" (1990g), поставяйки началото на нова научна дисциплина – домашната икономика. До края на живота си тя не спира да работи, да търси и да открива нови научни хоризонти.  

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/historical-profile/ellen-h-swallow-richards

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиНовиниЛеченияЗаведенияСпециалистиПроизводители