Начало История на медицината Емили Стоу: първата жена лекар в Канада

Емили Стоу: първата жена лекар в Канада

От 1865г.

Емили Стоу: първата жена лекар в Канада - изображение

Доктор Емили Стоу останала в историята на медицината като първия медицински специалист от женски пол, практикуващ в Канада през втората половина на 19-ти век. В допълнение към този факт, през целия си живот и кариера канадката се борила за утвърждаване правото на канадските жени да гласуват, както и за увеличаването на възможностите им за обучение и професионална реализация. Подобно на небезизвестната Елизабет Блекуел, Стоу се посветила на медицинската професия, подтикната от сериозна лична причина. През 60-те години на 19-ти век мъжът й се разболял от туберкулоза и починал след тежко боледуване. Изпитвайки силна безпомощност от това, че не е успяла да помогне на близкия човек, а също и, изправяйки се пред необходимостта да издържа три деца, жената взела решение да стане доктор. Изборът й обаче, както можете да се досетите, срещнал много пречки пред реализацията си, защото по същото време в Канада висшите учебни институции отказвали да приемат в редиците си студенти от нежния пол.

В записки от 1865-та се съобщава, че когато кандидатствала в университета "University of Upper Canada" в Торонто, деканът й заявил: "Вратите ни не са отворени за жени и се надявам, че това винаги ще е така."На това изявление гордата дама отговорила така: "Ще превърна в житейска моя цел вратите на канадските медицински училища да се отворят за жените специалисти, на които да бъдат предоставени същите възможности като на колегите им мъже". Разбира се, бъдещата лекарка се постарала това изказване да не остане само на думи.

Когато не успяла да сбъдне мечтите си на родна почва, Стоу заминала за САЩ, където била приета в женския колеж "New York Medical College". Там тя изучавала основите на хомеопатията, както и редица методи от алтернативната медицина. Веднага след дипломирането си, Емили се прибрала в родината си и започнала да практикува, без да има никакъв предварителен стаж в болнично заведение. През 1880, тринадесет години след дипломирането си, тя се превърнала във втората жена, удостоена от колежа на лекарите и хирурзите в Онтарио с лиценз да практикува. Дъщеря й пък - Аугуста Стоу-Гулен, станала първата жена, получила медицинска диплома от канадски университет през 1833-та. 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2724816/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиАлт. медицинаНовиниАнкетиСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаЛечения