Начало История на медицината Етел Дънам и ролята й в педиатрията отвъд Океана през миналия век

Етел Дънам и ролята й в педиатрията отвъд Океана през миналия век

От 1935г.

Етел Дънам и ролята й в педиатрията отвъд Океана през миналия век - изображение

Американката Етел Дънам посветила живота си на грижа за здравословното благосъстояние и щастие на децата отвъд Океана. В професионален план, Дънам била съсредоточена върху проблемите на преждевременно родените мъници и, като цяло - на новородените. През 1935 година тя неслучайно била назначена за ръководител на американската институция "Children's Bureau", специализирана в опазване на детското здраве. Дисциплинирана и целенасочена, дамата бързо успяла да създаде и да наложи национални стандарти за болнична грижа на новородените.

Етел Колинс Дънам била родена в Хартфорд, Кънектикът, през 1883 година, в заможно семейство. Тя завършила училище през 1901година и прекарала следващите две години в интернат. След известно време, изживявано в пътешествия и авантюри, тя постъпила в клас с профилирано обучение по физика в "Hartford High School", където взела твърдото решение да изучава по-нататък медицина. През 1914 година Етел се дипломирала от учебното заведение "Bryn Mawr College" и стартирала медицински тренинг в медицинското училище на университета Джонс Хопкинс. Именно там американката специализирала педиатрия под ръковдството на д-р Джон Хауленд. През 1920 година тя започнала да преподава в медицинското училище в Йейл, като впоследствие била повишена в асистент професор, а през 1927 – в асоцииран професор по клинична медицина. По това време докторката започнала да се интересува живо от възможностите за осъществяването на редица реформи в здравните грижи, предлагани за преждевременно родени и новородени бебета в болничните институции.

Не къде другаде, а именно в Йейл, лекарката въвела много нововъведения, включително тя успяла да се пребори и за закупуването на превозно средство, с което стажантите можели да извършват домашни посещения на майките и мъниците им. Етел Дънам реорганизирала системата за диспансерно назначаване и се "спазарила" с ръководителите на отделенията по акушерство да позволяват на педиатрите да помагат в грижите за новородените. През 1933 година дамата представила резултатите от изследване върху неонаталната смъртност и тази сред родилките в САЩ на вниманието на Американската педиатрична общност, която я избрала да оглави комитет за неонатални проучвания.

През 1935 година д-р Дънам била избрана за ръководител на отдела по детско развитие на националната агенция "Children's Bureau", създадена през 1912 година. За неин асистент бил назначен Марта Мей Елиът. Веднага заела поста си, Етел започнала да разследва методите на обгрижване на преждевременно родените бебчета и установила национални стандарти за грижа за тях, които били одобрени и приложени.

В периода от 1949г. до 1951г. тя изучавала проблема заедно с представителите на международен екип от експерти от Световната здравна организация в Женева. Интелигентната жена се пенсионирала през 1952 година. През 1957-ма Американската педиатрична общност я наградила с най-високия си приз – с медал Джон Хауленд. Тя била първият педиатър от женски пол, получил наградата.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_90.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизации