Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век

От 1570г.
Испанският натуралист и кралски лекар Франсиско Ернандес бил един от първите експерти, които в детайли проучили здравословния профил на какаото. Това станало още през далечната 1570г., когато Ернандес бил изпратен от крал Филип II в Нова Испания (испанска колония, намираща се в Северна Америка), за да изследва местната флора. Задачата на лекаря била да получи достатъчно информация за тамошните лечебни растения, както и данни за условията, необходими за тяхната култивация.
Именно тогава Франсиско осъществил първите си наблюдения над екзотичното дърво и плодовете му.
Тъй като бил привърженик на т.нар. хуморална медицина, експертът изказал мнението си, че какаовите зърна притежават "студени" и "сухи" лечебни качества, затова те, поне според него, можели спокойно да се използват в третирането на подчертано горещи заболявания, като различен вид трески, например. В малко останалите съхранени записки на натуралиста се съобщава и за специална какаова напитка, приготвяна от местните, която се препоръчвала на слабите хора, за да напълнеят и да подсилят организма си. Самият Ернандес отделил немалко място в своите проучвания и на така любимия на всички шоколад, за която именно напитка ставало въпрос.
През 1618г. испанският експерт Бартоломео Марадон обобщил различните употреби на какаото в родината си: то вършело отлична работа като подправка и като напитка, но също и като ефективно лекарствено средство срещу редица състояния. Студената отвара, приготвено от плодовете на растението, можела да се забърка по няколко различни начина и да включва разнообразни съставки, съобразени със симптомите на конкретното заболяване, което трябвало да се третира. Като допълнителни подправки вътре можели да се добавят канела, черен пипер, карамфил, ванилия, анасон и други. Бартоломео обаче не бил чак толкова благосклонен към какаото, защото не пропуснал да обърне внимание, че същото притежава и немалко негативни характеристики.
В крайна сметка, до 19-ти век не само испанските специалисти, но като цяло – европейските, си "стиснали ръцете" по въпроса за това, че медицинските особености на какаото могат да бъдат разделени в три основни категории: като растение, стимулиращо нервната система, като подобряващо храносмилането средство и като такова, каквото може да се употребява за повишаване на телесното тегло.
А междувременно какато щяло да трупа още "точки" и да печели международна слава.
Снимки: Gaia Health Blog
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИО КАКАОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ЛА ВИТА БУТЕР КРЕМ ЗА ТЯЛО РОЗА 250 мл.
ФЛОРАС СИКРЕТ МАСЛО ЗА ТЯЛО ШОКОЛАД 100 мл
ПАЛМЪРС СТИК С КАКАОВО МАСЛО И ВИТАМИН E 14 г
ХРИСТИНА ТОАЛЕТНО МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ТЕМЕНУЖКА 150 мл
НЕИСС БУТЕР ЗА ТЯЛО ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ 250 мл
Библиография
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708337/
СТАТИЯТА е свързана към
- Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Какаово дърво
- Ограничаване на консумацията на шоколад
- Двойно шоколадово брауни с хрупкава коричка
- Щипка какао в кафето – вълшебната комбинация за изумителна тренировка
- Мурумуру
- Мраморен кекс с шоколадови пръчици
- Използвайте какаово масло за силна и блестяща коса
- Домашни бисквитки орео
Коментари към Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век