Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век

От 1570г.
Испанският натуралист и кралски лекар Франсиско Ернандес бил един от първите експерти, които в детайли проучили здравословния профил на какаото. Това станало още през далечната 1570г., когато Ернандес бил изпратен от крал Филип II в Нова Испания (испанска колония, намираща се в Северна Америка), за да изследва местната флора. Задачата на лекаря била да получи достатъчно информация за тамошните лечебни растения, както и данни за условията, необходими за тяхната култивация.
Именно тогава Франсиско осъществил първите си наблюдения над екзотичното дърво и плодовете му.
Тъй като бил привърженик на т.нар. хуморална медицина, експертът изказал мнението си, че какаовите зърна притежават "студени" и "сухи" лечебни качества, затова те, поне според него, можели спокойно да се използват в третирането на подчертано горещи заболявания, като различен вид трески, например. В малко останалите съхранени записки на натуралиста се съобщава и за специална какаова напитка, приготвяна от местните, която се препоръчвала на слабите хора, за да напълнеят и да подсилят организма си. Самият Ернандес отделил немалко място в своите проучвания и на така любимия на всички шоколад, за която именно напитка ставало въпрос.
През 1618г. испанският експерт Бартоломео Марадон обобщил различните употреби на какаото в родината си: то вършело отлична работа като подправка и като напитка, но също и като ефективно лекарствено средство срещу редица състояния. Студената отвара, приготвено от плодовете на растението, можела да се забърка по няколко различни начина и да включва разнообразни съставки, съобразени със симптомите на конкретното заболяване, което трябвало да се третира. Като допълнителни подправки вътре можели да се добавят канела, черен пипер, карамфил, ванилия, анасон и други. Бартоломео обаче не бил чак толкова благосклонен към какаото, защото не пропуснал да обърне внимание, че същото притежава и немалко негативни характеристики.
В крайна сметка, до 19-ти век не само испанските специалисти, но като цяло – европейските, си "стиснали ръцете" по въпроса за това, че медицинските особености на какаото могат да бъдат разделени в три основни категории: като растение, стимулиращо нервната система, като подобряващо храносмилането средство и като такова, каквото може да се употребява за повишаване на телесното тегло.
А междувременно какато щяло да трупа още "точки" и да печели международна слава.
Снимки: Gaia Health Blog
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗЕВ КОМПЛЕКТ САПУН ЗА БРАДА 85 мл + ОЛИО ЗА БРАДА С КОНОПЕНО МАСЛО БЛЯСЪК 30 мл + ЧЕТКА ЗА БРАДА
ВАЗЕЛИН ХИДРАТИРАЩ ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 48ч КАКАО 400 мл
БИО КАКАОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ЛА ВИТА БУТЕР КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл.
СИЙСТАРС КРЕМ ЗА РЪЦЕ И НОКТИ ШОКОЛАД С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 75 мл
ПАЛМЪРС МАГИЧЕСКИ КРЕМ ЗА КРАКА С КАКАОВО МАСЛО И ВИТАМИН E 60 г
Библиография
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708337/
СТАТИЯТА е свързана към
- Какаово дърво
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания
- Двойно шоколадово брауни с хрупкава коричка
- Ограничаване на консумацията на шоколад
- Облекчете разширените вени с кафе и какаово масло
- Мурумуру
- Щипка какао в кафето – вълшебната комбинация за изумителна тренировка
- Мраморен кекс с шоколадови пръчици
- Шоколадов пудинг с авокадо и чиа
Коментари към Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век