Начало История на медицината Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век

Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век

От 1570г.

Медицински ползи на какаото, наблюдавани от испанските специалисти от 16-ти век  - изображение

Испанският натуралист и кралски лекар Франсиско Ернандес бил един от първите експерти, които в детайли проучили здравословния профил на какаото. Това станало още през далечната 1570г., когато Ернандес бил изпратен от крал Филип II в Нова Испания (испанска колония, намираща се в Северна Америка), за да изследва местната флора. Задачата на лекаря била да получи достатъчно информация за тамошните лечебни растения, както и данни за условията, необходими за тяхната култивация.  

Именно тогава Франсиско осъществил първите си наблюдения над екзотичното дърво и плодовете му.

Тъй като бил привърженик на т.нар. хуморална медицина, експертът изказал мнението си, че какаовите зърна притежават "студени" и "сухи" лечебни качества, затова те, поне според него, можели спокойно да се използват в третирането на подчертано горещи заболявания, като различен вид трески, например. В малко останалите съхранени записки на натуралиста се съобщава и за специална какаова напитка, приготвяна от местните, която се препоръчвала на слабите хора, за да напълнеят и да подсилят организма си. Самият Ернандес отделил немалко място в своите проучвания и на така любимия на всички шоколад, за която именно напитка ставало въпрос.

През 1618г. испанският експерт Бартоломео Марадон обобщил различните употреби на какаото в родината си: то вършело отлична работа като подправка и като напитка, но също и като ефективно лекарствено средство срещу редица състояния. Студената отвара, приготвено от плодовете на растението, можела да се забърка по няколко различни начина и да включва разнообразни съставки, съобразени със симптомите на конкретното заболяване, което трябвало да се третира. Като допълнителни подправки вътре можели да се добавят канела, черен пипер, карамфил, ванилия, анасон и други. Бартоломео обаче не бил чак толкова благосклонен към какаото, защото не пропуснал да обърне внимание, че същото притежава и немалко негативни характеристики.

В крайна сметка, до 19-ти век не само испанските специалисти, но като цяло – европейските, си "стиснали ръцете" по въпроса за това, че медицинските особености на какаото могат да бъдат разделени в три основни категории: като растение, стимулиращо нервната система, като подобряващо храносмилането средство и като такова, каквото може да се употребява за повишаване на телесното тегло.

А междувременно какато щяло да трупа още "точки" и да печели международна слава.

 

Снимки: Gaia Health Blog

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708337/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаДиетиБотаникаСпорт