Начало История на медицината Древногръцка хуморална теория

Древногръцка хуморална теория

От 1301г.

Древногръцка хуморална теория - изображение

Древното гръцко учение за четирите хумори е записано в ръкопис от четиринадесети век, съхраняван в библиотеката в Цюрих, Германия. Документът твърди, че древните гърци са познавали четири основни човешки темпераменти, обвързани с различните видове хумор: меланхоличен, флегматичен, сангвиничен и холеричен тип.

Сложното учение за четирите хумори е било ценено в продължение на много векове и се е превърнало в един от основните принципи в Хипократовия корпус. Тази теория се основава на принципа на Емпедокъл за четирите основни елемента: земя, въздух, огън и вода. Четирите съставни елемента у хората, или т.нар. хумори, били отъждествявани аналогично и включвали черна жлъчка, кръв, жълта жлъчка и флегма (храчки). Всеки от елементите трябвало да бъде в правилното съотношение един спрямо друг. Този четворен модел бил безкрайно приспособим: спрямо сезоните, ветровете, елементите. Въпреки, че от гледна точка на съвременната медицина тази теория е безполезна, в Древна Елада тя се е запазила като основна опорна точка в Европейската медицина в продължение на повече от две хилядолетия.

Има нещо неустоимо съблазнително в учението за четирите хумора. Тяхното широко и трайно въздействие върху европейската медицинска мисъл, за съжаление било обратно пропорционално на неговата медицинска стойност. Успехът на хуморалната теория е "сложил тежка спирачка" на множество физиологични изследвания, тъй като съществували няколко явления, за които тази теория не би могла да се приложи като логично обяснение.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/humoral/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноОткритияСнимкиАлтернативна медицинаРецептиВидеоНовиниСпортКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиСоциални грижиОрганизацииОбразованиеЗдравни съветиТестовеПроизводителиБотаникаЛечения