Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С

Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С

от 04 май 2016г., обновено на 22 май 2025г.
Редактор: Ирина Тенева
Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

От 1933г.

През 30-те години на миналия век Алберт Сент-Дьорди открива химичното вещество аскорбинова киселина, по-известно като витамин С. То позволява на тялото ефективно да използва протеини, въглехидрати и мазнини. Столетия наред учените се опитват да идентифицират кое в храната, и по-точно в плодовете и зеленчуците, кара хората да са здрави, а липсата му води до ужасяващи заболявания като скорбута. Именно откритието на Сент-Дьорди се счита да е сред основите на съвременното хранене.

Борбата през вековете с дефицита на витамин С

Днес знаем какво е витамин С и защо е толкова необходим и полезен. Но преди векове „това не е било така и хората са търпели големи последствия заради недостига му. Особено засегнати били моряците и затворниците, които с месеци не виждали пресни зеленчуци и плодове. Състоянието, в което изпадали, се характеризирало с подути и кървящи венци, забавено заздравяване на рани, подкожни кръвоизливи и разклатени зъби. Смъртта била често срещано явление, предизвиквана и от заболяването скорбут, което настъпвало заради липсата на витамин С и което причинявало изброените симптоми.

Скорбутът дълго време бил смъртоносно премеждие за онези, които плавали на дълги разстояния без прясна храна и провизии. Първите ясни описания на болестта са от средновековни записи на европейските кръстоносни походи. Към края на 15 в. заболяването е посочено като основна причина за инвалидност и смъртност сред моряците, плаващи на далечни дестинации. Някои народи отдавна са забелязали, че скорбутът се появява, когато не се консумират цитрусови плодове от моряците и затова ги включват в морските си запаси. Но едва през 1753 г. болестта е призната в британската медицинска общност като пряко свързана с хранителен дефицит.

Ще минат много години, докато се определи конкретното вещество, което предпазва от скорбут и което отговаря за поддържането на съединителните тъкани в тялото.

>>> Скорбутът - истинското проклятие на моряците и пиратите

Какво представлява витамин С

Витамин С помага на организма ефективно да използва мазнини, въглехидрати и протеини. Той действа като антиоксидант, т.е. химически се свързва и неутрализира действието на свободните радикали, които увреждат тъканите. Аскорбиновата киселина е жизненоважна за растежа и здравето на зъбите, костите, венците и кръвоносните съдове. Важен елемент е и при образуването на колаген - основният градивен протеин в тялото, следователно е от огромно значение за правилното функциониране на вътрешните органи.

чушки, киви, домати, киви, смокини

Витаминът може да бъде открит в по-големи количества в различни храни като портокали, лимони и грейпфрут, броколи, спанак, зеле, картофи и домати. Преработката на храната разгражда или унищожава витамин С, както и сушенето, излагането на въздух, готвенето (най-вече в медни съдове), осоляването и преработката. Замразяването не нанася щети, стига продуктите да не са престояли много дълго време в това състояние.

Днес случаите на дефицит на витамин С са редки заради лесния достъп до пресни хранителни продукти. Подобен проблем се появява обикновено при ограничени, изолирани възрастни хора, бебета, хранени с реконституирано мляко, болни от рак, СПИН, туберкулоза, хирургични пациенти или хора, които дълго време са били изложени на ниски температури.

Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С

Подозренията за съществуването и търсенето на витамин С датират от доста време назад в медицинската история. През 1907 г. изследователите Аксел Холст и Алфред Фролих предполагат за наличието на такова вещество, но не го откриват. През 20-те години на миналия век Алберт Сент-Дьорди постига това, което други не успяват.

седнал мъж с преплетени пръстиУченият е роден в Унгария в семейство, което включва три поколения отдадени на науката хора. Още от малък е запален по нея, по-късно се записва студент в университета в Будапеща, но Първата световна война прекъсва обучението му. Заклет пацифист, Дьорди се самопрострелва, за да не бъде пратен отново на фронта. Завръща се в университета, където се дипломира през 1917 г.

Получава медицинска степен и решава да се квалифицира и в други европейски висши училища. Първото, с което се захваща в научната си кариера, е изучаването на химичните промени, които се проявяват, когато клетките използват хранителни вещества като въглехидрати, протеини и мазнини - процес, известен като биологично горене. По време на своите изследвания унгарецът изолира молекула от надбъбречните жлези, която губи и възстановява атоми. Този "водороден носител", притежаващ 6 въглеродни атома, има характеристиките на захар и киселина. Сент-Дьорди му дава името "хексуронова киселина".

Интересите на унгарския учен го отвеждат към клетъчното дишане и производството на енергия в растенията. Той проучва процесите на покафеняване, които прекъсват или пречат на растежа и нормалното функциониране. Установява, че когато растенията покафеняват, това се дължи на увреждане на клетъчно ниво - разрушаване на механизма, който доставя достатъчно водород, за да се предотврати прекомерното окисляване. Извършвайки серия от опити върху цитрусови растения, Дьорди открива, че покафеняването може да се провокира с пероксидаза - растителен ензим, активен в окислението. Ученият добавя цитрусов сок към пероксидазата и по този начин успява да забави покафеняването. Следващите експерименти, които прави във времето, му позволяват да изолира защитния агент хексуронова киселина, за който е на мнение, че е активен в цитрусовия сок.

През 1930 г. Алберт Сент-Дьорди става професор по медицинска химия в университета в Сегед, Унгария. Там той обсъжда пробата си от хексуронова киселина с Й. Свирбели, роден в САЩ химик с унгарски произход, работил с Чарлз Кинг, изследвал витамини в университета в Питсбърг. Двамата правят експеримент върху морски свинчета, при който половината от животните получават варена храна, а другите  - продукти, обогатени с хексуронова киселина. Свинчетата от първата група развиват симптоми, приличащи на скорбут и умират, а тези от втората група са в чудесно здраве. Свирбели и Сент-Дьорди решават, че са идентифицирали дълго търсеният витамин С и сменят името от хексуронова на аскорбинова киселина в чест на противоскорбутните й свойства. През 1933 г. Сент-Дьорди се ориентира да търси допълнителни, естествени източници на аскорбинова киселина, които да му послужат за по-нататъшни изследвания.

>>> Комбинацията от витамин С и кверцетин е ефективна при пародонтит

Удостояване с Нобелова награда

На унгареца е известно, че портокаловият и лимоновият сок съдържат високи нива на витамин С, но те имат захари, което прави пречистването много трудно. Легендата разказва, че една вечер съпругата на учения му поднася чушки за вечеря. През главата му му минава мисълта, че това е единственият зеленчук, който не е изследвал, а през цялото време е бил пред погледа му - все пак Сегед има славата на столицата на червения пипер. В рамките на няколко седмици Сент-Дьорди успява да произведе 3 кг чиста кристална аскорбинова киселина. Така разполага с достатъчно количество, за да дава на морски свинчета и по този начин доказва, че киселината е еквивалентна на витамин С.

През 1937 г. Алберт Сент-Дьорди е удостоен с Нобелова награда за работата, която е свършил за откриването на аскорбиновата киселина. Преди това обсъжданията в комитета са много ожесточени, защото не всички са на мнение, че само той трябва получи наградата.

През 1947 г. емигрира в Съединените щати. Прави още открития като например идентифицира флавоноидите и свойството им да укрепват капилярните кръвоносни съдове, също така доказва, че аденозин трифосфат (АТФ) е прекият източник на енергия, нужна за съкращаването на мускулите. Умира през 1986 г. на 93-годишна възраст.

Статията е част от историята на:

  • История на витамините
Източник:

https://www.acs.org/education/whatischemistry/landmarks/szentgyorgyi.html

4.5/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВИТАУЪРЛД АРГИНИН + ОРНИТИН + ЛИЗИН + C + ЦИНК капсули * 60
46.40лв. 39.44лв. / 20.17 €

ВИТАУЪРЛД АРГИНИН + ОРНИТИН + ЛИЗИН + C + ЦИНК капсули * 60

ПРОМО
ИМУН СЪПОРТ ВИТАМИН C 500 mg С БИОФЛАВОНОИДЕН КОМПЛЕКС таблетки * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
53.20лв. / 27.20 €

ИМУН СЪПОРТ ВИТАМИН C 500 mg С БИОФЛАВОНОИДЕН КОМПЛЕКС таблетки * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

СУПЕР МЕСИМА таблетки * 120 MUSHROOM WISDOM
201.80лв. / 103.18 €

СУПЕР МЕСИМА таблетки * 120 MUSHROOM WISDOM

Безплатна доставка за България!
ДОКТОР'С БЕСТ КАЛЦИЙ КОМПЛЕКС капсули * 180
61.20лв. / 31.29 €

ДОКТОР'С БЕСТ КАЛЦИЙ КОМПЛЕКС капсули * 180

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
55.00лв. / 28.12 €

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА 400 мг + ВИТАМИНИ C и E таблетки * 90 HOLLAND BARRETT
30.00лв. / 15.34 €

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА 400 мг + ВИТАМИНИ C и E таблетки * 90 HOLLAND BARRETT

Коментари към Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С
    www.framar.bg 
    на 06 August 2025 в 16:02
    Коментирайте "Как Алберт Сент-Дьорди открива витамин С"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Домат
  • Дрян обикновен
  • Личи
  • Камшик, Лечебен камшик, Агримония, Камшиче
  • Морски копър
  • Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика
  • Енчец, Жълт енчец, Горски енчец, Златна пръчица, Златник
  • Полезни витамини и минерали при анемия
  • Лимон
  • Витаминни добавки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Витамин PP /витамин B3, ниацинамид, никонамид/ чист 99 % на прах.

преди 793 дни, 3 часа

Сулфосалицилова киселина чиста 99 % прах - лабораторен реагент.

преди 1047 дни, 3 часа и 18 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 21 дни, 2 часа и 44 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 26 дни, 6 часа и 6 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 28 дни, 5 часа и 43 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 33 дни, 4 часа и 3 мин.
Всички

АНКЕТА

Да се увеличи ли потребителската такса за здравноосигурените лица

Виж резултатите
Още интересни публикации
Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика

Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика

от 21 яну 2025г. Прочети повече
Витамин С: Героят на козметиката, който всички заслужаваме Витамин С: Героят на козметиката, който всички заслужаваме

Витамин С: Героят на козметиката, който всички заслужаваме

от 10 яну 2025г. Прочети повече
Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут

Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут

от 05 фев 2024г. Прочети повече
Витамин С (аскорбинова киселина) Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С (аскорбинова киселина)

от 03 фев 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОЛИМП ВСАА 4:1:1 500гр. ВКУСОВЕ

ОЛИМП СПОРТ НУТРИШЪН BCAA 4000 ЕКСТРИЙМ ШОТ 60 мл ПОРТОКАЛ

ОЛИМП СПОРТ НУТРИШЪН BCAA 4:1:1 200 г ОВКУСЕН

ОЛИМП ЛАБС ГОЛД ВИТ КОМПЛЕКС + ЖЕНШЕН ефервесцентни таблетки портокал * 20

ОЛИМП СПОРТ НУТРИШЪН КОФЕИН КИК капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НЕОЛЕКСАН SR таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 авг 2025г. в 14:13:41

НЕОЛЕКСАН SR таблетки * 30

Коментар на: Зоя от 06 авг 2025г. в 11:59:38

КАНАБИМАКС ГОЛД капсули 535 мг * 30 ДР. БИОМАСТЕР

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 авг 2025г. в 11:52:36

ЛОТОСОНИК таблетки * 20 ДАНСОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 авг 2025г. в 11:23:44

СЕДАТОН - 5 капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 авг 2025г. в 11:23:27
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival