Начало История на медицината Аптека на Янаки Златев от средата на 19 век

Аптека на Янаки Златев от средата на 19 век

От 1850г.

Аптека на Янаки Златев от средата на 19 век - изображение

Преди освобождението на страната ни от турско робство в старата ни столица e отворила врати аптеката на Янаки Златев, роден през 1806 г. в Търново. Тя е втората аптека за града. Янаки Златев е живял в Цариград и Атина (починал е през 1882 година). Неговият баща - Калчо Златев, е притежавал чохаджийска работилница, която е изгоряла през 1849 г. при пожар на Баждарлъка (известен квартал на възрожденско Търново).

В родното Търново Янаки Златев се върнал през далечната 1849 година, придружен от своя сродник д-р Mapгарит, известен медик в Атина, който за определен период е бил дори професор по медицина в Атинския университет. През 1854 г. във Велико Търново са квартирували френски войскови части. След тяхното заминаване Янаки Златев откупил техните аптечни средства, като в това начинание бил подпомогнат от д-р Маргарит, който отличното владеел френски език.

Така била създадена втората великотърновска аптека. Приготвянето на медикаментите в нея се осъществявало под зоркия поглед на д-р Маргарит, а рецептите за състава им принадлежали на Златев. Впоследствие Янаки Златев доставял лекарствените препарати чрез цариградски дрогерии посредством търговските кервани на хаджи Павло от Дряново. Под влияние на д-р Mapгарит Анастасий П. Петрович Гранитски е направил превод на съчинението на академик Николай Пирогов - "Практическа медицина" в три тома. Особено важен за историята на старобългарската фармация е третият от тях, тъй като той съдържал и фармакопея.

Любопитен факт е, че по тава време Янаки Златев е бил сред малкото "хекими" – християни, които имали достъп до турските хареми (за този факт свидетелства трудът на К. Николчев от 1929 година, който носи заглавието: "Материали по история на аптечното дело в България").

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлОрганизацииЛичностиСнимкиОткритияСпециалистиАптекиНовиниСоциални грижиСпортЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиАнкетиПроизводителиТестовеРецептиАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииСтатистически проучванияБотаника