Начало История на медицината Билки, използвани по време на Гражданската война в САЩ, част 1

Билки, използвани по време на Гражданската война в САЩ, част 1

От 1820г.

Билки, използвани по време на Гражданската война в САЩ, част 1 - изображение

През периода на Американската гражданска война между развитите индустриални северни щати (известни като Съюза) и селскостопанските южни щати (наричани Конфедеративни американски щати) развитието на медицинската наука е забавено. Военните лекари разполагат с малко или почти никакви медикаменти. Принудени са да използват билки, за да помагат на ранените.

В началото на държавния конфликт, военните лекари, част от Съюза, третират болните и пострадалите или с кръвопускане, или с очистителни. Конфедеративните лекари по време на "войната  срещу северния агресор" разчитат повече на употребата на билковите медикаменти. Те поръчват създаването на книга, която да описва местните билки, техните употреби и дозировка. Писмената творба носи заглавието "Resources of the Southern Fields and Forests", написана от Франсис Порчър през 1863 г.

Любопитни факти за други лечебни растения, използвани по време на Гражданската война, ще ви разкажем в следващите редове.

 

Ще започнем с алоето. И двата вида от лечебното растение, които се срещат в щатите, са ползвани като очистително или като суровина за лапи за третиране на навяхвания и изкълчвания. Днес алоето се ползва и като средство за лечение на слънчеви изгаряния (включително по-сериозните от тях).Растения от семейство Лукови (Allium spp.) също са на почит в САЩ от периода на Гражданската война. И лукът, и чесънът, са важни за лечението на сериозни рани, кожни инфекции и ухапвания от насекоми.

Според книгата на Силвия Уиндле Хъмфри "A Matter of Taste" (1965 г.) лукът е важна суровина за приготвянето на лекарства. Книгата твърди, че през 1864 г. генерал Юлисис С. Грант казва: "Няма да предвождам армията си без запаси от лук." Два дни по-късно (според съобщения, публикувани в творбата, армията получава важна доставка от три вагона лук).

Страно или не - поради антибактериалните си свойства - растителните лекарства с лук и чесън се използват до Първата световна война.

Вижте и втора част

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.heirloomgardener.com/plant-profiles/medicinal/medicine-of-the-civil-war-zmaz13fzcbru

Снимка: https://www.pinterest.com/pin/304204149811557049/?lp=true

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиРецептиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияЛайфстайлНовиниСпортСоциални грижиПроизводителиХрани и ястияАлт. медицинаБотаникаХранене при...ДиетиАптекиЛечения