Начало История на медицината Билки, използвани по време на Гражданската война в САЩ, 2 част

Билки, използвани по време на Гражданската война в САЩ, 2 част

От 1820г.

Билки, използвани по време на Гражданската война в САЩ, 2 част - изображение

В първата част от нашата статия ви запознахме с някой основни детайли, описващи ситуацията  и медицинската практика в периода на Гражданската война в САЩ. Стана ясно, че това е период на медицински експерименти и импровизации, а елементи от разнообразния американски начин на живот в отделните щати се смесват, за да образуват нестабилна смес, в която преобладават практики, почитани едновременно от народните лечители и военните лекари, принудени да третират пациентите си с малко или почти никакви медикаменти. Тези обстоятелства променят устоите на американската медицина. Въпреки всичко, един фактор в ситуацията остава константа. Той касае основната роля на медицинските растения в терапията на пациентите. Медиците от този период са основно самоуки, малко са дипломираните сред тях, а 100% от официално завършилите - са обучени само теоретично. Нямат нито час практика с пациенти.

Друг притеснителен фактор са закостенелите и остарели медицински практики на Съюза (онези двадесет свободни щата и подкрепящите ги пет гранични робски области). Те се противопоставят на Конфедерацията (11-те южни робски щата, декларирали отделяне от страната). Конфедеративните медици от времето на "войната срещу северния агресор" са по-образовани, що се отнася до употребата на растенията като лекарства, отколкото техните колеги в армията на Съюза. Те отдават далеч по-голямо значение на билковите медикаменти. Нещо повече, Конфедеративната армия поръчва създаването на изчерпателно проучване, касаещо растителните терапевтични препарати. В резултат на това се появява "Resources of the Southern Fields and Forests", написана от Франсис Порчър (през 1863).

Тази книга подробно описва местните билки, техните употреби и дозировка. Тя е ценна медицинска творба и се използва като референция през следващите десетилетия. Ето някои представители от нея.

Лайката (Chamomilla recutita) се радва на особена почит по време на гражданската война в САЩ. Чай от цветчетата на растението и към днешна дата се използва за разстроен стомах и като средство, подпомагащо съня. В САЩ майките разказват приказка на децата си за зайчето Питър, което изяжда толкова много моркови, че го заболява стомахът? Майката на Петър му дава чай от лайка и го изпраща да си легне. Тази народна приказка илюстрира отличните лечебни свойства на лайката като средство за успокояване на храносмилането и за подпомагане на съня.

Цикорията (Cichoorium intybus), наричана у нас и синя жлъчка, се използва (особено в южните щати) като средство за лечение на жълтеница, слабително, диуретично, понижаващо кръвната захар. Ползва се и за заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Растението е популярен заместител на кафето в южняшката армия. За да се приготви напитката, се смесват равни количества стрити изпечени корени от глухарчета и цикория. И днес в супермаркетите можем да открием заместители на кафето, включващи цикория и глухарче.

Ехинацеята (Echinacea spp.) е високо ценено растение, което се радва на все така висока популярност. В периода на Гражданската война с него се третират инфекции, хронични възпаления, рани и ухапвания от паяци. Днес е известно, че билката повишава защитните сили на имунната система. По тази причина чай от ехинацея може да се приема първите признаци на настинка или грип.

Канадският черен бъз (Sambucus canadensis) е мастна за щатите билка, чиято традиционна употреба включва приготвянето на диуретични и лаксативни лекарства. Използва се и като компрес за повърхностни рани и натъртвания рани и разфасовки. От плодчетата се приготвят лечебни мехлеми.

Тинтява (Gentiana spp.) е считана за едно от най-полезните растения за стимулиране на апетита (вероятно заради покъртително горчивия й вкус). С тинтява се подобрява храносмилането и апетита. Когато ранените войници се лекуват бавно и нямат апетит, се налага да приемат растението с храната за ускоряване на терапията третиране на безапетитието. Вероятно, за да избегнат подобна зла участ, хората са се старали да оздравеят максимално бързо. Шегата настрана, тинтявата все още се използва именно срещу липсата на апетит.

Джинджифилът (Zingiber spp.) е използван през 1800-те години при лечението на стомашни проблеми, лошо храносмилане, морска болест. Коренът на джинджифила все още се използва срещу тези патологични прояви. Той е особено полезен за хора, които пътуват през различни часови зони по въздуха.

Хмел (Humulus lupulus) - въпреки че е по-известен днес като съставка в бирата, хмелът (по-точно цветовете от него) има дълга и уважавана употреба като успокоително средство и при лечение на циреи, треска, кашлица и синини. Хмелът е сред отличните билки, използвани за стимулиране на съня. Под възглавницата се поставят сушени хмелни цветчета в торба, а след това във вътрешността на възглавницата.

Вижте и трета част

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник:

https://www.heirloomgardener.com/plant-profiles/medicinal/medicine-of-the-civil-war-zmaz13fzcbru

Снимки:

https://www.pinterest.com/pin/304204149811557049/?lp=true

https://www.kraamzus.nl/2016/03/nieuw-natuurlijke-kraamzorg/

https://worldoffloweringplants.com/cichorium-intybus-common-chicory-blue-dandelion/

https://www.minnesotawildflowers.info/shrub/common-elderberry

http://agrarvilag.hu/hirek/kiegyenlitett-kuzdelemben-az-ev-vadviraga-cimet-a-kornistarnics-nyerte-el/

http://alusalus.lt/2014/06/apyniai-jauno-derliaus-alus/

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлАлтернативна медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаникаРецептиЛюбопитноДиетиСнимкиАптекиНовиниПроизводителиЗаведения