Начало История на медицината Биреното наводнение от 1814-та

Биреното наводнение от 1814-та

От 1814г. до 1814г.

Биреното наводнение от 1814-та - изображение

С настъпването на лятото мнозина си мечтаят за река от бира, която да тече из центъра на града. Навярно би било прекрасно тонове безплатно пиво да се леят из улиците! На читателите, чувстващи се запленени от идеята, искаме да кажем да внимават какво си пожелават… Единственият регистриран случай на „бирено наводнение“ отнема живота на 9 човека и причинява материални щети на стойност няколко милиона паунда

Необичайното бедствие връхлита Лондон през 1814. Виновник за инцидента е избухнал контейнер, намиращ се в пивоварната „Мо и компания“, наричана още Пивоварната-подкова. Огромният съд за съхранение на пенливата течност се пръска под натиска на настъпилият вътре процес на ферментация. След като корпусът на гигантския съд поддава, един от металните обръчи на съда се разкъсва от налягането, което води до внезапното изливане на над един милион литра пиво. Образувалата се триметрова вълна завлича още десетки варели, пълни с кехлибарената напитка, разбива стената на фабриката и се понася из улиците на английската столица.

Пивоварната-подковаПивоварната се намира в гъстонаселения район Сейнт Джайлс, намиращ се в центъра на Лондон. Бирената стихия се понася из най-близките улици и връхлита заобикалящите предприятието жилищни сгради. Улиците „Сейнт Джордж“ и Ню стрийт“ са потопени под метър алкохол. Макар това да не звучи фатално, няколко човека намират смъртта си още в първите минути след разразяването на стихията.

Още в самия старт на инцидента триметровата вълна от бира удря две къщи, намиращи се до рухналата стена на пивоварната. Дървените постройки са отнесени. В една от стаите на унищожените здания Мери Банфийлд и дъщеря й Хана се наслаждават на следобедния си чай. Тъй като неподозиращите нищо жени нямат време да реагират, и двете загиват на място, след като покривът на постройката рухва върху тях.

Друг отнет от бирената стихия живот е този на петима ирландци. Те правели последно причастие на загинало предишния ден двегодишно дете. Тъй като ритуалът се извършва в мазето на къщата, талазите от пиво изпълват помещението, в което се намират оплаквачите, за секунди. Нито един от участниците в церемонията не оцелява…

Вълната нахлува и в кръчмата „Тависток армс“. Там, по ирония на съдбата, загива единствено барманката, която по цял ден работи с бурета, пълни с пенливата напитка.

Всички работници от разрушената пивоварна са спасени. Тежко пострадал е само един от тях. Служителят се разминава единствено с временна загуба на съзнание.

Ако проследим броя на загиналите дотук, ще забележим, че те са 8, а по-горе в статията се споменава, че по време на стихията смъртта си намират 9 души. Последната жертва на Биреното наводнение става мъж, който решава да се възползва от безплатната напитка и започва да пие директно от оттичащата се „река“ от пиво.

Човек събира пиво от улиците, Лондон, 1814В резултат на това си начинание любителят на спиртни напитки умира няколко дни по-късно от алкохолно натравяне. Има данни за стотици души, възползвали се от ситуацията и отнесли вкъщи всевъзможни съдове с питието, загребано директно от улиците.

След като бедствието е овладяно, държавата повдига дело срещу фирмата „Мо и компания“ Съдията обаче отсъжда, че катастрофата е причинена от малшанс, а не от грешка на пивоварите. На собствениците на бирената фабрика дори е изплатена неустойка в размер на 7 250 паунда (около 400 000 паунда в наши дни). Това покрива около ¼ от щетите, нанесени на самата пивоварна. Фирмата се възстановява от загубите си и функционира повече от 100 години след инцидента. Днес на мястото на фабриката се издига театър.

Поуките, които пивоварите си взимат от бедствието, са няколко. Металните контейнери за бира се заменят с обвити с лен съдове, които имат по-малък шанс да избухнат заради натрупващите се по време на ферментацията газове. Престават да се използват и дървените бурета, тъй като голяма част от щетите са причинени от носещите се по течението варели.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/The-London-Beer-Flood-of-1814/

Снимки: http://www.slate.com/content/dam/slate/blogs/atlas_obscura/2014/05/22/the_molasses_flood_of_1919_killed_21_people_in_boston/4901555337_f27caebe58_b.jpg.CROP.promo-large2.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/London_Beer_Flood#/media/File:The_manor_house_of_Toten_Hall_-_1813.gif

https://vignette.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/4/4b/Beer_flood1.jpg/revision/latest?cb=20120927173902

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияСоциални грижиСнимкиРецептиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниБотаника