Начало История на медицината Български фармацевти, борили се против фашизма и капитализма, 1 част

Български фармацевти, борили се против фашизма и капитализма, 1 част

От 1808г.

Български фармацевти, борили се против фашизма и капитализма, 1 част - изображение

Може да се твърди със сигурност, че българските фармацевти, при все че са се посветили на своята професия, определено не са били дистанцирани от събитията, станали част от смутните времена, обхванали периода на капитализма и фашизма в страната ни. Именно това е и причината да ви разкажем в две части за Никола Димитров, Николай Попов, Лазар Иванов, Донка Стоянова, Мария Злачева. Тези личности присъстват в историята на българската фармация не просто като имена, а като достойни учени, допринесли за добруването на страната ни.  

Добър пример за това е работата на маг. фармацевта Никола Николов Димитров, роден в Силистренско. Като ученик той поддържал приятелство с някои прогресивно мислещи младежи. Никола Димитров членувал в комунистическата групировка на добруджанската емиграция. Той е публикувал статии във вестник „Освобождение” (изданието споделяло идеите на комунистическата партия). Димитров взел участие в акция, сформирана от партията през 1922 г. във варненския район, целяща набирането на храна, предназначена за бедстващите руснаци край река Волга. Усилията му не останали напразни, тъй като помощта достигнала успешно до гладуващите.

През 1923 година Димитров се заселил във варненския район, където започнал работа като учител. Немалка част от заплатата си той отделял, за да покрива по-нататъшните си разходи по своето образование. На 15 октомври 1930 г. Никола Н. Димитров станал студент в университета в Страсбург. Той не бил особено запленен от правните дисциплини, неговата страст била фармацията. Така, на 15.12.1941 година в Страсбург започнал да учи фармация, а образованието си завършил на 1 април 1947 г., издържайки се на свои разноски. Никола Димитров се завърнал в страната ни, която вече освободена от фашизма. Той се заел с ръководството на одържавената аптека № 2 в Свищов, дейността на която ръководил до пенсионирането си през 1964 г.

Друг виден борец против фашизма и капитализма от Великотърновския окръг е фармацевтът Николай Ангелов Попов. Той е роден през 1908 г. във Великотърновско. Николай Попов също е развивал прогресивна дейност в Свищов, за която бил изключен от гимназията и бил от полицията. Очевидно неговата представа за прогрес не съвпадала с тази на властта в страната ни. Българинът е изучавал фармация във Франция и Страсбург, където бил секретар в студентската антифашистка организация „Сеп". След като се е завърнал в страната ни, той е продължил с подривната си дейност, подслонявайки в дома си нелегални комунисти. След събитията от 9.IX.1944 г. Николай Попов е започнал работа в новосъздаденото Министерство народното здраве. Той станал началник на държавните аптеки в страната ни. В продължение на три години Попов е направлявал работата в държавните аптеки, а впоследствие оглавил новосформираната група на българските фармацевти, част от държавното аптечно обединение в София. Впоследствие той бил запленен от научната работа, касаеща въпросите на фармацията, след което се прехвърлил с цялата научна група в Медицинската академия и фармацевтичния факултет. Попов е автор на над 101 публикации, 75 научни изследвания. Най-съществените от тях са: „Проблеми на унифицираните прескрипции и контактите медицинско-аптечни комисии в страната”, „Нормиране труда на аптечните работници в аптеките, санитарните магазини и аптечните складове и Галеновата фасовъчна лаборатория”, „Разработен проблем по здравната просвета в аптеките”, „Опити за внедряване на бюретъчната система у нас”, „Норми на естествените загуби в аптечните заведения”.

В знак на почит за своя принос в областта на фармацията Николай Попов е награден със значка „Отличник” и орден „Кирил и Методий” – II степен.
Продължението следва тук.
      

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияЛайфстайлОрганизацииСнимкиОткритияСпортСоциални грижиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеПроизводителиВидеоРецептиТестовеАлт. медицинаНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпециалистиАптекиБотаника