Начало История на медицината Български фармацевти, взели участие в Отечествената война

Български фармацевти, взели участие в Отечествената война

От 1944г.

Български фармацевти, взели участие в Отечествената война - изображение

Историята на фармацията в страната ни свидетелства, че фармацевтите, взели участие в Отечествената война, са общо 12. Тези наши сънародници, освен че са допринесли за развитието на аптечната работа в България, са имали и смелостта да се борят за нея.

Димитър Пенчев Мутафчиев, роден през 1910 г. в град Дряново е завършил фармацевтичното си образование в Прага. След той работи като фармацевт в частни софийски аптеки. В Отечествената война той участвал като фармацевт в хирургическа болница. За смелостта си фармацевтът е награден с руски и български ордени. Той е един от българските пионери в областта на разработването на нови начини за снабдяване с медикаменти. Бил е ръководител при Аптечното управление в София до 1950 година, а след това тогавашното Министерство на народното здраве му възложило да създаде Окръжното аптечно управление в Горна Оряховица. Така той станал първият му началник (на 25 март 1952 г.). Впоследствие започнал рабата като началник на отдел "Организационен" в софийското Аптечно управление. След това Димитър Мутафчиев оглавил Контролно-аналитичната лаборатория в София. На този пост той починал на 21 януари 1967 година.

Магистър-фармацевтът Иван Хитров е роден през 1918 г. По време на Отечествената война взел участие като фармацевт в Първата местна хирургическа болница. След войната станал управител на аптеките в Килифарево, Горна Оряховица. Овча Могила, Полски Тръмбеш, Елена. Починал е през 1981 година.

Стефан Петров Константинов също е участник в Отечествената война. Той е роден на 8 декември 1915 г. във Велико Търново. След завършването на войната Константинов станал деловодител на великотърновския затвор, след това - касиер на БНБ в Генерал Тошево, а от 1952 до 1976 г. е Константинов станал плановик в Аптечното предприятие във Велико Търново. На тази служба той се пенсионирал. Починал е във Велико Търново през 1896 година.

Други известни български фармацевти, участвали в Отечествената война са: Иван Маринов Христов, Георги Михайлов Колчев, Панайот Иванов, Димитър Георгиев Димитров, Цветанка Николова Тачева, Богомил Христов Вачев, Алекси Георгиев Алексиев, Борис Нанков, Иван Иванов. Всички тези хора, освен че са упражнявали професията си, са имали доблестта да изразят гражданската си позиция и да защитават страната ни.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияЛайфстайлОрганизацииСнимкиОткритияСоциални грижиНовиниСпортЛюбопитноАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиПроизводителиТестовеАлт. медицинаРецептиВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпециалистиАптекиБотаника