Начало История на медицината Влияние на плацебо терапиите в лечението на Паркинсон от 19-ти век

Влияние на плацебо терапиите в лечението на Паркинсон от 19-ти век

От 1892г.

Влияние на плацебо терапиите в лечението на Паркинсон от 19-ти век  - изображение

След като в началото на 19-ти век болестта на Паркинсон се появила на "сцената на медицината" (а впоследствие – и разграничена от други сходни състояния), учени и лекари от цял свят се заели с нелеката задача да я "преборят". Освен с медикаменти и чрез разнообразни лечебни процедури (включително и хирургически интервенции), много често в своите проучвания експертите залагали и на палцебо терапии от различно естество.

Още френският медик Жан-Мартен Шарко в писмена кореспонденция със свои пациенти обръща внимание на факта, че присъствието му при болните и окуражаващите забележки, които им отправял, оказвали крайно положително влияние върху състоянието им. Не е случайно, че в последната си монография "Faith Cure" от 1892-ра ("Вярата като лек" – в свободен превод от английски език), Шарко описва в детайли сериозните подобрения, които били забелязани при онези индивиди с Паркинсон, третирани с методи от алтернативната медицина.

По-късно, с откриването на категорична връзка между производството на допамин и положителните емоции, учените все по-успешно се опитвали да прилагат плацебо в борбата с болестта на треперещите ръце. Всъщност, в края на 20-ти и в началото на 21-ви век контролираните плацебо изследвания се превърнали в стандартна процедура в справянето с коварното състояние, дори на хирургическата "арена", най-вече заради големия процент на хората, които демонстрирали подобрение в резултат на тях.

През 2008-ма Международната организация International Parkinson and Movement Disorder Society провела мащабно проучване, сравнявайки резултатите от 11 експеримента, касаещи различни методи за лечение на болестта (включително и хирургически). В крайна сметка, резултатите недвусмислено показали, че ролята на плацебо в борбата с Паркинсон съвсем не трябва да се пренебрегва.

Иначе казано, с помощта както на традиционната, така и на алтернативната медицина срещу болестта на треперещите ръце била оказана сериозна "съпротива" и така... до днес, когато надеждата на всички е, че заболяването ще бъде "победено".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://perspectivesinmedicine.cshlp.org/content/1/1/a008862.full#ref-45

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияЛюбопитноЛеченияНаучни публикацииНовиниИнтервютаХранене при...СнимкиЗдравни проблемиВидеоСпортЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиБотаника