Начало История на медицината Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 1611 до 1894

Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 1611 до 1894

От 1611г. до 1894г.

Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 1611 до 1894 - изображение

Голямо е значението на марихуаната (канабиса) още в миналото. Това е било най-широко използваното наркотично средство в медицината по това време.

1611-1762 г.сл.Хр.

През 1611 година заселниците на град Джеймстаун донесли марихуаната, по-известна тогава като "коноп", в Северна Америка. През 1762 година Вирджиния налагала санкции за тези, които не произвеждали наркотика и награди и отличия за произвеждащите го такива.

1621 г.сл.Хр.

Английският свещеник и оксфордски учен, Робърт Бъртън, предложил канабиса за лечение на депресия в своята книга ("Anatomy ot Melancholy"), добила голяма популярност за времето си.

1652 г.сл.Хр.

Великият британски билкар, Николас Кулпепър, е описал значението и ползите на конопа за медицината. Според него конопеният екстракт облекчавал различни смущения, свързани с главата, помагал при подагра, както и при болки в сухожилията и бедрата.

1745-1775 г.сл.Хр.

Периода е свързан с отглеждането на коноп от Джордж Вашингтон.

1774-1824 г.сл.Хр.

Има данни, че третият президент на САЩ, Томас Джеферсън, е притежавал наркотика, но няма доказателства, че е употребявал марихуаната за пушене.

1799 г.сл.Хр.

Наполеоновата войска успяла да пренесе марихуана от Египет във Франция. Така 1799 година се свързва не само с откриване на Розетския камък, но и с успешното пренасяне на канабис във Франция.

Канабиса е внесен с медицинска цел - изследвано е болкоуспокояващото и седативното му действие, като впоследствие става широко признат в западната медицина.

1840 г.сл.Хр.

Има твърдения, че кралица Виктория е използвала канабис за облекчаване на своите менструални болки. Приемала го е под формата на тинктура. По това време наркотика се е използвал още и за облекчаване на мускулни спазми, при ревматизъм, за намаляване на конвулсиите при тетанус, бяс и епилепсия. Марихуаната се прилагала и по време на раждане за стимулиране на маточните контракции, както и като успокоително и приспивателно (при хора с проблеми със съня).

1840-те г.сл.Хр.

През 19 век употребата на марихуаната за лечебни цели добило все по-голяма популярност в Запада. В проучванията си френският лекар, Жак Жозеф Моро, посочил марихуаната като средство за лечение на главоболие, безсъние и липса на апетит.

1850 г.сл.Хр.

Марихуаната е заела своето място във фармакопеята на САЩ като средство за лечение на значителен брой заболявания - невралгия, тетанус, тиф, холера, бяс, дизентерия, алкохолизъм, антракс, проказа, инконтиненция, подагра, конвулсивни разстройства, тонзилит, менструални кръвоизливи, кръвотечение от матката и други.

1893-1894 г.сл.Хр.

В индийски доклад е споменато използването на канабиса като аналгетик, при кръвотечения, сенна хрема, холера, дизентерия, гонорея, диабет, импотентност, хронични язви, а също и като помощно средство при разсеяност.

- Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от -2900 до 1578
- Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 1900 до 1942
- Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 1956 до 1980
- Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 1990 до 1999
- Времева линия, описваща значението на медицинската марихуана, от 2000 до 2007

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://medicalmarijuana.procon.org/view.timeline.php?timelineID=000026

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияНовиниЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеЛеченияСпортПсихологияХрани и ястияЗдравни съветиСоциални грижиРецептиСнимкиБотаникаФизиологияМедицински изследванияНаправления в медицинатаАнкетиГеографияОрганизацииПроизводителиАптекиКлинични пътекиСпециалисти