Начало История на медицината Възгледи на Маргарет Сангър за сексуалното образование, контрола на раждаемостта и контрацепцията

Възгледи на Маргарет Сангър за сексуалното образование, контрола на раждаемостта и контрацепцията

От 1911г.

Възгледи на Маргарет Сангър за сексуалното образование, контрола на раждаемостта и контрацепцията  - изображение

През 1911 година политическите интереси на Маргарет Сангър, новосформираните й феминистични нагласи и опитът й като медицинска сестра довели до това тя да започне да пише доста активно по въпросите на сексуалното образование. Разбира се, инициативната дама веднага намерила подходяща "арена" за публицистичните си изяви в списанието "New York Call", където до 1912-та водила рубрика "Какво трябва да знае всяка майка", а от 1912 година до 1913 година – "Какво трябва да знае всяко момиче" . Както можете да се досетите сами, за времето си статиите на американката звучали изключително провокативни с откровените си дискусии върху сексуалните проблеми. Затова не е учудващ фактът, че някои от читателите на списанието искрено се възмутили от прочетеното. Други, напротив, похвалили авторката за смелостта да засегне така "неудобната" тема, твърдейки, че в публикациите на Сангър откриват доста повече морал от цели библиотеки, пълни с лицемерен жаргон за скромността. През 1916 година двете рубрики били "превърнати" в книги и – издадени.

По време на работата си с имигранти от работническата класа, Сангър се запознала със стотици жени, при които честите раждания и аборти /и самопредизвиканите такива/ били редовно явление поради липсата на достатъчно знания за предотвратяване на нежелана бременност. Достъпът на тези дами до важна информация за начините за контрацепция бил официално забранен от федерален закон от 1873г. (този закон, освен редица други неща, забранявал и употребата на секс играчки). В стремежа си да повлияе върху събитията, Сангър започнала собствено разследване в обществените библиотеки, но не успяла да открие никаква информация, свързана с контрацепцията. По-късно в своите изявления, за да покаже доколко сериозна била ситуацията, Маргарет често разказвала следната история: Жена на име "Сади Саш" се почувствала изключително зле след като се опитала сама да си предизвика аборт. Когато помолила лекаря, който дошъл да я види, да й каже как да се предпази от това да забременее отново, той я посъветвал просто занапред да… се въздържа от полови контакти. След оттеглянето на медицинското лице, Сангър била повикана да се погрижи за потърпевшата. Няколко месеца по-късно, медицинската сестра била потърсена отново да посети жилището на Саш, но малко след пристигането й Сади починала след повторен опит за аборт. Трагедията накарала Маргарет да опита да направи така, че жените в Америка да имат право да избират сами кога да станат майки. 

Въпреки че "Сади Саш" по всяка вероятност била събирателен измислен образ, тази история може да се възприема като момент, в който реформаторката категорично приела да се отдаде на нова, значима кауза в живота си. Сангър се противопоставяла на абортите, но, като цяло смятала, че нуждата от тях би отпаднала напълно, ако жените получат достъп до информацията, касаеща съществуващите методи за предотвратяване на нежелана бременност. Без да губи време, американката стартирала кампания срещу наложената правителствената цензура върху споменатата по-горе проблематика. Всички феминистки и социални нейни прояви оказали негативен ефект върху личния живот на медицинската сестра. Двамата със съпруга й се разделили, а през 1921-ра финализирали развода си. Интересното е, че само година по-късно тя се омъжила за втория си съпруг – Ноа Слий. 

През 1914-та започнал да излиза месечният бюлетин "The Woman Rebel", дело на Маргарет, който представял идеите на контрацепцията. Междувременно, в сътрудничество със свои приятели анархисти, тя правила всичко възможно да популяризира понятието контрол на раждаемостта и прокламирала убеждението си, че всяка жена трябва да бъде "абсолютната господарка на собственото си тяло". Тя подготвяла и памфлет от 16 страници с ценна информация и графично описание на различни контрацептиви. Въпреки че пощенските власти възпрепятствали разпространението на гореспоменатия бюлетин, медицинската сестра продължила да го издава. Все пак, през август Маргарет била обвинена , че нарушава правилата, но преди да бъде изпратена на съд, напуснала страната и заминала за Англия.

По време на своето пребиване на Острова тя се запознала с прочутата британка Мари Стоупс, с която обвинили идеи и мисли. Тази среща допълнително я окуражила много скоро да промени нещата и на родна почва.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети