Начало История на медицината В главната роля: Бела Шик и ролята му за развитието на педиатрията

В главната роля: Бела Шик и ролята му за развитието на педиатрията

От 1877г.

В главната роля: Бела Шик и ролята му за развитието на педиатрията  - изображение

Унгарецът Бела Шик заслужено попада в списъка с най-известните педиатри в света. Той не само разработил специален тест за дифтерия, но формулирал, систематизирал и дал гласност на редица свои теории, касаещи грижата за малчуганите. Към днешна дата, много от тези негови идеи продължават да звучат съвсем валидни и модерни.  

Медикът дефинирал същността на алергичната реакция и допринесъл много за разбирането на редица коварни заболявания като скарлатината и туберкулозата, например. Съвсем логично, специалистът бил награждаван многократно за своите немалко постижения. Той е и един от основателите на Американската педиатрична академия.

Малко биография

Шик бил роден на 16 юли 1877г. в Боглар (Boglar), Унгария. Щом завършил гимназия в Австрия през 1894-та, той получил и висше медицинско образование в университета "Karl Franz", в Грац.

След като за кратко бил военен лекар, през 1902-ра във Виена експертът стартирал собствена медицинска практика. От този момент нататък Бела посветил цялата си енергия в обучение, изследвания и специализация в университета във Виена, където служил от 1902-ра до 1923-та – първо като стажант, след това като асистент в педиатричната клиника на учебното заведение и накрая – като лектор и професор по педиатрия.

В действие

През 1905г. унгарецът реализирал първото си голямо откритие. Докато работил съвместно със своя сътрудник Клеменс вон Пирке, Шик проучил същността на алергията, която по това време в академичните среди се наричала серумна болест. Изследването на медика не само разяснило в основи концепцията на разглеждания здравословен проблем, но в научния му труд, публикуван по-късно, подробно били изложени и различни методи за третирането му.

Любопитното е, че Шик бил само трийсет и шест, когато разработил известния си тест за дифтерия. А това станало през далечната 1913г. По своята функционалност, въпросният тест бил изключително прост за използване и показвал дали човек, изложен на заболяването, изгражда имунитет срещу инфекцията.

През 1923г., след като вече бил спечелил достатъчно слава, Бела Шик напуснал Виена и заминал за САЩ, където оглавил педиатричното отделение в нюйоркската болница "Mt. Sinai Hospital". През същата година унгарецът се сдобил с американско гражданство, а две години по-късно се оженил за Катрин Фрайс. Дори след като се пенсионирал през май 1943г., той продължил да се изявява в ролята на консултиращ педиатър.

По време на своята кариера специалистът едновременно работил и в други престижни болници в Ню Йорк. Освен това, той често изнасял лекции за болестите при децата и извършвал частна медицинска практика в Града на голямата ябълка.

Сигурно няма да ви учудим, ако ви кажем, че кабинетът му помещавал страхотна колекция от кукли и животинки, събирани от пътуванията му по света. Шик често свирел на пиано (да, то също било част от мебелировката) или разигравал сцени с куклите си, за да успокоява хлапетата, идващи на преглед при него. Педиатърът никога не си позволявал да използва стетоскоп, докато детето е под афект. Докторът пресметнал сам, че е лекувал повече от милион деца.

Самият Бела Шик не успял да създаде поколение, но през целия си живот изпитвал голяма любов към най-малките. Дори през 1932 публикувал книга, посветена на това как трябва да се възпитават и отглеждат мъниците. Той не толерирал наказателния възпитателен модел и препоръчвал, ако има наказания, те да бъдат прилагани с мяра и само когато наистина са необходими. Шик бил абсолютно убеден, че травмите в детството дават отражение в по-късен период от човешкото съществуване.

В заключение можем да кажем, че унгарският педиатър наистина бил човек с иновативно мислене, изключително деен и с поглед в бъдещето.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.encyclopedia.com/topic/Bela_Schick.aspx

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСоциални грижиИсторияМикробиологияСнимкиХранене при...НовиниЛюбопитноЛеченияВидеоДиетиЛайфстайлИзследванияТестовеАлт. медицинаБотаникаЗаведенияНаправления в медицинатаСпециалистиЗдравни съветиСпортОрганизацииНормативни актове