Начало История на медицината Гален като гладиаторски лекар от 158 до 161 година

Гален като гладиаторски лекар от 158 до 161 година

От 157г.

Гален като гладиаторски лекар от 158 до 161 година - изображение

В началото на 158 година Гален се завърнал в Пергам, където започнал работа като лекар на гладиаторите. Там, той натрупал ценен опит, който го ръководел при избора на лечебни методи. Писанията за Гален като лекар на гладиаторите дават отговор на историците на няколко важни въпроса. Първо, той е бил нает от "главния духовник" в Пергамските гладиаторски игри. На второ място, Гален си водел бележки за раните на гладиаторите, които подсказват на историците кои битки били предпочитани от местните жители на Пергамон. На трето място, наблюденията за естеството на гладиаторските рани показвали някои аспекти от човешката анатомия, а така обучението на медика безспорно се подобрявало, тъй като учебните дисекции във времето на Гален не били разрешени. Гален записвал как раните били лекувани съвместно от гладиаторските медици, той обмислял и обсъждал някои оперативни практики, които се прилагали през втори век в Римската империя. Четвърто, Галеновите коментари и по-ранните му преживявания с гладиаторите били поместени в някои негови произведения. В тях ясно се отличава борбата му за прецизност в подбора на медицинска терминология.

Културното влияние на Рим в Мала Азия включвало и огромната популярност на гладиаторските игри. Елинизираните гражданите на Пергам имали конкретни фаворити в боевете - те предпочитали битките между тежко въоръжени тракийски войни и въоръжените с мрежи войни. Гладиаторите с мрежи яздели на коне или се движили с колесници, а и имали много спонсори.

Първите преживявания Гален в "гладиаторската" медицина и хирургия вероятно за започнали в средата на 158 година. Службата му е била по няколко месеца, като след изтичането им, следвало преназначение. Първият му "мандат" траел седем месеца, вероятно от септември от 158 до март 159 година. За съжаление липсва яснота по въпроса. Много е вероятно Гален да е загубил службата си през 161 година, когато е избухнала войната с Партия, а Марк Аврелий и Луций Вер успели да докажат върховенството на империята. На гладиаторски игри най-вероятно били отменени след поражението на Марк Седат Севериан, който бил римският управител на Кападокия. Така, Гален се отправил към Рим, за да търси нова възможност за работа.

Статията е част от историята на:

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.academia.edu/3614775/Galen_and_the_Gladiators_Episteme

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛайфстайлЛюбопитноОткритияСнимкиАлт. медицинаРецептиЗдравни съветиХрани и ястияНовиниДиетиСпортТестовеВидеоЗаведенияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеОрганизацииПроизводителиБотаникаЛечения