Начало История на медицината Генно инженерство: исторически моменти от миналото и настоящето, касаещи ДНК

Генно инженерство: исторически моменти от миналото и настоящето, касаещи ДНК

От 1865г.

Генно инженерство: исторически моменти от миналото и настоящето, касаещи ДНК - изображение

Двадесет и пети април е денят на ДНК молекулата. В знак на почит към най-значимото човешко откритие в областта на медицината може да се състави своеобразна времева линия, касаеща генното инженерство, и в частност ДНК. Тя илюстрира ясно как нашите познания за наследствената молекула са основани на усилената работа на множество блестящи учени.

Техните експерименти, съчетани с невероятното им чувство на лична интуиция довеждат до революция в историята на медицинската наука.

1865 годинаГрегор Мендел на научна конференция прочита своя научен труд, разказващ за важността от "наследствения" фактор при унаследяването при граховите растения.

1944 годинаАйвъри, Маклеод и Маккарти провеждат експеримент, показващ, че ДНК, а не протеините причиняват трансформации в бактериите.

1953 година

Статия на Джеймс Уотсън и Френсис Крик за списание "Nature" описва структурата на ДНК. Впоследствие учените получават Нобелова награда за откритието си.

1958 година

Мезелсон и Стал демонстрират, че ДНК се самовъзпроизвежда чрез полуконсервативен процес.

1972 година

Пол Бърг комбинира ДНК на два отделни организма, за да създаде първата рекомбинантна ДНК молекула.

1973 годинаКоен и Бойър създават основната технология за производство на рекомбинантна ДНК.

1980 годинаПрисъдена е Нобелова награда за творчески подход към ДНК последователността на Пол Бърг, Уолтър Гилбърт и Фред Сенгър за тяхното фундаментално откритие, посветено на рекомбинантната ДНК.

1981 годинаТри изследователски екипа, ръководени от Уейнбърг, Уиглър и Барбацид съобщават за откритието на онкогените, причиняващи злокачествени заболявания при човека.

1985 годинаКари Мюлис публикува научен труд, описващ полимеразната верижна реакция.

1988 година


Стартира началото на проекта по декодиране на човешкия геном.

1994 годинаАмериканската администрация по храните и лекарствата одобрява за разпространение на първият генномодифициран хранителен продукт - доматът "Flavr Savr tomato".

1996 годинаОвцата Доли остава в историята като пълвият успешно клониран бозайник. Нейната поява е проектирана благодарение на Иън Уилмут и негови колеги.

2003 годинаПроектът по декодиране на човешкия геном завършва.

2012 годинаТехнологията "CRISPR" (clustered regularly interspaced short palindromic repeat) изследва потенциала за мащабна "редакция" на генома.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.genengnews.com/gen-news-highlights/dna-past-to-the-present/81249776/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноСнимкиСпортМедицински изследванияСоциални грижиЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпециалистиПсихологияРецептиЛеченияБотаника