Начало История на медицината Дейност на Маргарет Сангър сред афроамериканските общности в САЩ от 20-те години на миналия век

Дейност на Маргарет Сангър сред афроамериканските общности в САЩ от 20-те години на миналия век

От 1929г.

Дейност на Маргарет Сангър сред афроамериканските общности в САЩ от 20-те години на миналия век  - изображение

През 20-те години на миналия век социалната реформаторка Маргарет Сангър започнала активно да работи за разпространение на идеите си за контрол на раждаемостта в афроамериканските общности в САЩ. За тази цел, тя се свързала с редица бележити водачи от афроамерикански произход, от които поискала съдействие в осъществяване на начинанието си. През 1929 година чернокожият работник и лидер на Нюйоркската градска лига Джеймс Хюбърт я помолил да отвори клиника в известния квартал Харлем в Манхатън. Маргарет приела задачата отговорно и сравнително бързо осигурила средства за построяване на лечебното заведение. То станало факт през 1930 година. Клиниката била ръководена от консултативен съвет от 15 души и се състояла все от чернокожи доктори, медицински сестри, религиозни водачи, журналисти и социални работници.

Дейността и медицинските услуги, предлагани от въпросния център, били популяризирани чрез публикации в пресата, както и в църквите, посещавани от хора с афроамерикански произход. Твърди се, че Сангър не толерирала фанатизма сред служителите си, нито отказа им да се включват в проекти, изискващи взаимодействие с представители от други раси. В реч от 1966-та година Маргарет получила похвала от самия Мартин Лутър Кинг заради работата си.

От 1939-та до 1942-ра американката се изявявала като почетен делегат в Американската федерация за контрол на раждаемостта. Заедно с Мери Ласкър и Кларънс Гембъл, тя изпълнявала надзирателска роля в т. нар. Негърски проект / "Negro Project"/, целта на който била осъществяването на контрол на раждаемостта в регионите с бедно чернокожо население. Въпреки възраженията на колегите си, Маргарет настоявала в проекта да бъдат въвлечени свещеници, които да се извяват в амплоато си на лидери. За да разкрие ползите от подобно намерение, Сангър обяснила следното в писмо, изпратено до Гембъл: "Ние трябва да намерим трима или четирима цветни пастори, за предпочитане – въвлечени в социалните услуги, и които да са харизматични личности. Ние не желаем светът да си мисли, че искаме да унищожим негърската популация, а един духовник би могъл да предотврати зараждането на подобна идея, дошла от някой от по-непокорните членове".

Тези нейни думи дават основание на някои теоретици на конспирацията да приемат, че Негърският проект е бил откровено расистка кампания, целяща да намали популацията на чернокожото население, против волята му. Защитниците на Сангър пък отбелязват, че това изявление не бива да се вади от контекста и да се правят подобни асоциации.

Така или иначе, клиниката, основана от медицинската сестра в Харлем, бързо генерирала сериозна мрежа от пациентки /между които – и такива от бялата раса/, които желаели да получат информация за предпазване от нежелана бременност.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sangervideo.com/negroproject.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСоциални грижиСнимкиЛюбопитно