Начало История на медицината Десет от най-странните заболявания в човешката история – част 2

Десет от най-странните заболявания в човешката история – част 2

Десет от най-странните заболявания в човешката история – част 2 - изображение

Болестите са различни – можете да имате най-обикновена настинка или сериозно заболяване като рак или Алцхаймер. Но съществуват и наистина странни заболявания, които надминават всеки кошмар. За щастие, те се срещат изключително рядко и шансът да се случат точно на вас е минимален.

Синдром на Стивънс-Джонсън

Синдром на Стивънс-Джонсън

Представете си цялата ви кожа да се бели като в онази сцена от филма „Полтъргайст“… Е, синдромът на Стивънс-Джонсън е още по-ужасяващ.

Това заболяване кара целия повърхностен слой на кожата ви и лигавицата да започне да се лющи, включително очите, устните и вътрешните органи като белите дробове. И всъщност специалистите нямат идея от какво се причинява заболяването.

Болестта се активира по няколко начина: чрез инфекция или вследствие на някои често срещани лекарства като антиконвулсанти, пеницилин, аспирин, напроксен, ибупрофен и сулфонамиди.

Заболяването се среща при 2 до 7 човека на 1 милион и често се поставя грешна диагноза заради съпътстващите симптоми, подобни на грип. В най-лошата си форма – токсична епидермална некролиза – 30% от тялото ви може да е в мехури, а рискът от смърт варира между 25 и 50%.

Не съществува лек за заболяването, но лекарите могат да го третират, докато кожата се възстанови. След болестта засегнатите могат да ослепеят или да се сдобият с тежки болези.

Ахалазия

Ахалазия

Ако имате ахалазия, всеки път, когато ядете или пиете, може да ви стане много лошо и да получите коремни болки. С времето нервите в езофагeалната стена изчезват, което възпрепятства преминаването на храната през езофагеалния сфинктер. Тя се натрупва и разболява пациентите.

Засега лекарите смятат, че имунната система разпознава езофагеалните нерви като вируси и ги атакува, което прави езофагуса (хранопровода) неспособен да се справи с храната. Единственото лечение е инвазивна процедура или поставянето на балон в езофагеалния сфинктер. Лошата новина е, че тази терапия не влияе върху мистериозната причина за заболяването, но поне е някакво решение на проблема.

Летаргичен енцефалит

Летаргичен енцефалит

През 20-те години на миналия век мистериозна епидемия поразява милиони. Известна е като летаргичен енцефалит – заболяване, което по онова време е пълна мистерия и изчезва така, както е започнало – внезапно и без видима причина. Почти милион са убитите, а хиляди остават в кома.

Заболяването се завръща отново през 90-те години, когато шепа хора получават мистериозни симптоми като треперене, висока температура, халюцинации, които водят до подобно на кома състояние.

Дотогава причинителят на летаргичния енцефалит е непознат. Смятало се, че е тежка форма на грип, но изследователите не могат да намерят връзката между двете заболявания. В края на века е открита странна зависимост. Всички засегнати преди това са имали стрепкококи в гърлото (които са почти безобидни). Тази мутирала форма на бактериите кара имунната система да се обърне срещу себе си, започвайки да унищожава мозъка.

Синдром на Пери-Ромберг

Ахалазия

Спомняте ли си онази сцена от филма „Индиана Джоунс: Похитители на изчезналия кивот“, когато всички лица на нацистите започват да се топят? Е синдромът Пери-Ромберг наподобява този ефект, но само от едната страна на лицето. Заболяването започва с обикновени белези по кожата. Често се бърка с драскотини или родилен белег. Въпреки това то започва да прогресира, влошава се, докато едната страна на лицето ви буквално се разруши.

Но нещата могат да бъдат по-зле, отколкото звучат. Заболяването може да е съпътствано от неврологични проблеми като пристъпи и тежка мигрена. Третира се с антираковия препарат метотрексат, но той не действа при всички засегнати. Друго решение е реконструктивна микрохирургия, при която мастна тъкан и стволови клетки от пациента се използват за реконструкция на лицето.

Епидермолизис булоза

Епидермолизис булоза

Заболяването епидермолизис булоза е известно като „пеперудената болест“, тъй като кожата на засегнатите става нежна и ранима като крилата на пеперуда. Въпреки почти поетичното си наименование, самото заболяване е ужасяващо.

Това нарушение на съединителната тъкан прави кожата много деликатна. Ако прекалите с енергичните движения, докато си миете зъбите например, можете да си направите усмивка като на Жокера. Всяка тъкан, както в тялото, така и външната, е изключително чувствителна и ранима и при най-тежките случаи се изисква трансплантация на костен мозък, за да се подпомогнат клетките при производството на протеини.

Състоянието се среща при 1 на 50 000 деца и съществуват 27 разновидности на болестта. Повечето бебета, родени със синдрома, умират бързо от вътрешни усложнения. Малко оцеляват и достигат зрелостта, но надеждите за нормален живот са малки.

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.grunge.com/42794/insane-diseases-definitely-dont-want/ 

Снимки: thegaurdian.com; healio.com; wellcomelibrary.com; iytmed.com; nhschoices.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноПсихологияИзследванияСпортЗдравни съветиНормативни актовеИнтервютаСпециалистиСнимкиТестовеЗаведенияХранене при...Социални грижиОбразованиеНаправления в медицинатаАлт. медицинаЛеченияБотаника