Начало История на медицината Джордж Томас Бийтсън и приносът му в борбата с рака на гърдата

Джордж Томас Бийтсън и приносът му в борбата с рака на гърдата

От 1874г.

Джордж Томас Бийтсън и приносът му в борбата с рака на гърдата - изображение

Джордж Томас Бийтсън е британски хирург, който в края на 19-ти век разработил свой метод за третиране на рака на гърдата в напреднал стадий. Хирургическата интервенция, извършвана и в наши дни, включвала отстраняване на единия или на двата яйчника, а днес тя е известна под наименованието оофоректомия.   

Бележитият научен труд на Бийтсън – "On the Treatment of Inoperable Cases of Carcinoma of the Mamma: Suggestions for a New Method of Treatment, with Illustrative Cases", бил публикуван през далечната 1896 година и заслужено привлякъл вниманието на медицинската общност на Острова.  

В него медикът описал как през 1895г. приложил билатералната (двустранна) оофоректомия на три пациентки с карцином на млечната жлеза в напреднал стадий. И при трите случая, след терапията, било наблюдавано значително подобрение. Важно е да се отточни, че месец след операцията дамите били третирани с тиреоитиден хормон.

Всъщност, британският експерт започнал да се интересува от коварното заболяване още докато бил млад студент по медицина и работел върху дипломния си проект. След като приключил с ученето в университета в Единбург през 1874-та, той се установил временно в живописно имение в Шотландия, което разполагало с голяма ферма. На пръв поглед средата не изглеждала особено подходяща за научни цели, но Джордж веднага разбрал, че мястото е отлично за намиране на точните аргументи в подкрепа на идеите и схващанията си.

Експертът научил, че фермерите и пастирите били запознати добре с факта, че кравите могат да дават мляко за неизяснен период от време, ако яйчниците им бъдат премахнати след отелване. Докторът сравнил тези хистологични промени на млечната жлеза по време на процеса на лактация след бременност със специфичните промени, които настъпват при карцином на гърдата. Той установил, че в един момент лактацията при едрия рогат добитък може да доведе до раков процес, ако изобщо тази лактация бъде спряна.

Впоследствие, Бийтсън провел експеримент със зайци-сукалчета. Премахването на яйчниците при въпросните бозайници довело до невъзможност млечните им жлези да произвеждат мляко. В крайна сметка, Джордж стигнал до извода, че оофоректомията може да доведе до дегенерация на мастната тъкан на злокачествените клетки и да помогне много в лечението на рака на гърдата в напреднал стадий.

В действителност, германският медик Албърт Шинзенгер достигнал до същата теория няколко години по-рано от своя британски колега, но, за разлика от Джордж, Албърт не се решил да извърши въпросната хирургическата интервенция.

В заключение можем да кажем, че Бийтсън имал голям принос в подобряване на грижата за пациентите, диагностицирани със заболяването рак. Медикът бил избран за първия директор на онкологичната болница в Глазгоу - "Glasgow Cancer Hospital", създадена през 1890-та, която двадесет години след смъртта му, през 50-те години на 20-ти век, неслучайно била прекръстена на негово име - "Royal Beatson Memorial Hospital".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://jnci.oxfordjournals.org/content/94/19/1433.full

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияНовиниЛюбопитноПатологияЗдравни проблеми