Начало История на медицината Ренесансови картини, изобразяващи рака на млечните жлези

Ренесансови картини, изобразяващи рака на млечните жлези

От 1529г.

Ренесансови картини, изобразяващи рака на млечните жлези - изображение

Ракът често е считан за болест на съвремието, честотата на което е подхранвана от нашето дълголетие, избор на хранителна диета и начин на живот. Странно или не, неотдавнашните проучвания показват категорично, че болестта е покосявала човечеството още от Тъмните векове.

За да научат повече за разпространението на рака на гърдата в миналото, екип от онколози, историци и изследователи, ръководен от Рафаела Бианчи от университета в Уоруик, изучавала в продължение на години иконографията на млечните жлези в цялата история на изкуството. Тя се заема със задачата да търси доказателства, говорещи, че болестта съпътства хората още от далечното минало.

Резултатите от тяхната работа и изводи са публикувани през месец март 2018 година в авторитетното медицинско списание „The Lancet Oncology”. Благодарение на техните усилия са идентифицирани едни от най-ранните (до този момент) известни на съвременните изследователи изображения на рака на гърдата.

Признаци на заболяването се откриват в маслена творба, пресъздаваща композицията на Микеланджело - "Ден и Нощ", нарисувана от Мишел ди Родолфо дел Гирландай (познат още като Мишел Тосини).

Пейзажът на италианския художник е показателен пример за италианския маниеризъм от 16 век. Лявата гърда на жената изглежда видимо по-малка от дясната и показва явни признаци на отдръпване на зърното. Според авторите, това показва, че жената от творбата, е страдала от болестта.

Екипът открива още подобни признаци и в друга известна ренесансова картина, наречена "The Allegory of Fortitude", от Маса да Сан Фриано (1531-1571). В този случай - от женската фигура е видимо, че се касае за тумор на млечната жлеза, който е забележим и през кожата. За заболяването свидетелства и подутата тъкан около зърното. "Тези признаци са характерни и съвпадат с проявленията и симптомите при язвения некротизиращ рак на гърдата и свързания с него лимфоедем", пишат изследователите.

Фактът, че и двете картини датират от 16 век, може би не е случаен. Както Бианчи и нейните колеги обясняват в своята статия, Ренесансът е период, белязан от важни нововъведения в медицинската практика - включително и в оперативните манипулации за третиране на туморите на млечната жлеза.

Френският хирург Бартелеми Каброл (1529-1603 г.), който практикува в двора на крал Хенри IV и преподава в университета в Монпелие, е един от първите медици, правили  мастектомия (хирургичното отстраняване на гърдите). Въпреки това радикалната мастектомия (или пълното отстраняване на гърдата или и двете гърди) е рядкост поради различни причини, включително липсата на анестезия и асептични препарати, както и фактът, че гърдите се смятат за символ на женствеността. Освен това много от мъжете-хирурзи намират практиката за нехуманна.

Авторите твърдят, че изобразяването на рака на гърдата в тези ранни и късни ренесансови картини може би е умишлено, което вероятно доказва, че болестта е сравнително често срещана по онова време.

По статията работи: Виктория Милова  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: https://www.atlasobscura.com/articles/breast-cancer-renaissance-paintings

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноПатологияЗдравни проблеми