Начало История на медицината Древен китайски лек се оказва един от най-добрите аналгетици в света

Древен китайски лек се оказва един от най-добрите аналгетици в света

От 2014г. до 2014г.

Древен китайски лек се оказва един от най-добрите аналгетици в света - изображение

Лекарите, практикуващи конвенционална медицина, имат много раздвоено мнение за лечението с билки и други народни средства. От една страна повечето съвременни медикаменти са създадени чрез извлек от природен източник. От друга страна традиционните здравни рецепти често са безсилни срещу по-тежки заболявания, а някои от консумативите дори могат да бъдат опасни за човешкия организъм.

В Китай обаче народната медицина все още има статут на полу-официална. И за да предадат легитимност на своята лечителска доктрина, много източни медици правят химически анализи на традиционните средства, които използват. Именно един такъв екип от китайски лекари, заедно с академици от Калифорнийския университет, се заемат с нелеката задача да изследват над 500 билки, за да направят анализ на техните церителни свойства.

Схема на растениетоПрез 2014-та година учените разучават растението лисичина от вида Corydalis yanhusuo. То се използва в китайската медицина от Античността. Освен в северните части на древната страна, билката расте и в по-топлите части на Сибир и Япония. Част е от семейството на мака, но се отличава от своя „братовчед“ както по цвят и форма, така и по химичен състав.

Лисичината съдържа аналгетично вещество, което за разлика от активните съставки на опиумния мак не води до пристрастяване. Всъщност молекулите на билката изобщо не минават през морфинните рецептори на човешкото тяло, а се усвояват чрез миниатюрни жлези, които създават допамин.

За да се извлече горепосоченото вещество, корените на растението се варят в оцет. Получената смес наподобява силно ефекта на морфина. Лекарството е способно да облекчи моментни и хронични болки, парене и дори невропатични болки. Последният тип неразположение се дължи на увреждане на нервните тъкани, които започват да подават объркани сигнали към мозъка. До момента адекватното лечение на подобен тип травма е много трудно и дори почти невъзможно.

Според учените, участващи в изследването, извлекът от лисичина не само ще повлияе на фармацията в Китай, но и ще осигури алтернатива на някои обезболяващи лекарства, чийто прием може да доведе до странични ефекти. Освен това подобно откритие е силно обнадеждаващо и доказва, че природата все още крие множество тайни, притежаващи потенциала да подобрят значително човешкия бит.

Японска лисичина

В традиционната медицина на китайците лисичината помага на живителната енергия Чи да възобнови своя нормален ритъм. В Източните представи целият свят е обгърнат от невидимо силово поле, което задвижва абсолютно всичко в природата. Тази енергия е отговорна за сезонните цикли, движението на облаците и реките, съществуването на живот и т.н. Ако нещо препречи хода на вихрещата се енергия, то „повреденият съд“ заболява или дори умира.

Подобни вярвания са разпространени сред повечето народи от Далечния изток и Америка. Смята се, че те са част от много стара философия за устройството на света, създадена преди първите индианци да пресекат Беринговия провлак. В Европа тя пристига с Великото преселение на народите и става част от няколко християнски секти. Прабългарите също имат подобно вярване в културата си. Предполага се, че именно затова Хан Крум пие вино от черепа на император Никифор. Повече за орендата и нейното значение за българските владетели можете да научите тук.

Редактор: Георги Динев

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.innerpath.com.au

www.kraybaby.com

www.pinterest.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаИсторияВидеоАлт. медицинаСпортЗаболявания (МКБ)НовиниЛюбопитноСнимкиЛеченияБотаника