Начало История на медицината Древноегипетски гинекологични познания за заболяванията, контрацепцията и родилните грижи, описани в медицински папируси

Древноегипетски гинекологични познания за заболяванията, контрацепцията и родилните грижи, описани в медицински папируси

От -1550г.

Древноегипетски гинекологични познания за заболяванията, контрацепцията и родилните грижи, описани в медицински папируси - изображение

Заболяванията на женската полова система съвсем не са били рядкост в Древен Египет. За съжаление този факт се обуславял от немалко фактори. Една от тези съществени предпоставки вероятно е традицията древните египтянки да бъдат омъжвани много рано. Крехкият недоразвит женски организъм бил подложен на многобройни бременности и тежък физически труд, което често водело до появата на сериозни гинекологични фактори.

За жалост казаното до тук не е предположение на египтолозите и медицинските историци, това са факти, информацията за които може да бъде открита в 3 запазени до днес староегипетски медицински папируси. Това са папирусите Еберс (датира от около 1550 г. пр.Хр), Берлинския (написан по време на управлението на 19-та  династия) и Лондонския (1629–1628 г. пр.Хр.). В тези документи староегипетските медици са описали смъкването и изкривяването на матката (като нарушеното й разположение се третирало с вмъкването във влагалището на платнен тампон).Освен това те са писали за възпалителни процеси, симптомите на които се припокриват с тези при заболяването метрит. Това заболяване се лекувало с мехлем, направен от волски вътрешности, зехтин и натрон, с който се намазвало влагалището.

В Кахун папирус (датира от около 1800 г. пр.Хр.) например може да се намери първото в световната медицинска история описание на рак на матката, който според староегипетските медици излъчвал характерния мирис на печено месо. Документът описва заболяването като страдание, което „изяжда тъканите”, а лечението му включвало пресни фурми, смесени със стрити мидени черупки и вода, поставени във влагалището. В този староегипетски документ се споменава за лечебното действие на растение, което е непознато на съвремениите ботаници, наречено "малабатрон".  

Познанието на древните египетски медици в областта на акушерството и гинекологията не се ограничавало само до лечението на определение болестни състояния. Известно е, че египетските жени от миналото за разчитали на действието на някои контрацептивни средства. Например медиците са препоръчвали против забременяване да се пие 4 дни в месеца смес от зехтин и керевиз, сварени в сладка бира. Еберс папирус свидетелства, че : "За да накараш една жена да не забременява в разстояние на една, две и даже три години трябва да поставиш във влагалището й тампон със следната смес: акация, фурми, тиква, всички фино стрити и разбъркани с мед".

Наред с противозачатъчните средства, староегипетските медици отреждали почетно място и на способите за забременяване и методите, целящи да установят ранно настъпила бременност. Информация за подобен метод може да се открие в Еберс папирус. Освен това, в храмовете винаги можело да се открие пригодена родилна стая, наречена "мамизи". Самото раждане се извършвало от добре обучени акушерки. Жената е била поставена в седнало положение, под нея се намирали "плочките на идването на света" и рогозка от преплетени растения. Съхранените древноегипетски медицински документи не са описали определени характерни мероприятия, съпровождащи родилния процес или употреба на някакви медикаменти, избягвали са се неуместни действия, които биха могли да възпрепятстват родилния процес. Децата са се кърмили в продължение на три години.

За древните египтяни абортът и изоставянето на новородено дете се считали за престъпление, което се наказвало строго. Медикът Птах-Хотеп е дал следните наставление за порасналите деца: „Аз хвалех твоята майка, която те е държала до своите гърди. Тя те е пратила на училище и всеки ден се е грижила за тебе, както ти е давала да ядеш и пиеш. Сега, когато се станал голям, аз те моля обърни поглед към тази, която ти е дала живот и те е снабдила с всичко необходимо. Не я принуждавай да ти отправя упреци или оскърбена да вдигне ръцете си към боговете, защото те сигурно ще чуят нейната молба”. Казаното да тук описва до някъде добрите грижи на староегипетските майки и признателността на децата.

От казаното до тук съвременните историци на медицината могат да направят извод относно това колко напреднала е била староегипетската родилна помощ, грижите за родилките и гинекологичните познания за болестите на древния народ.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Древната египетска медицина" - д-р Л. Бабинов

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияГеографияЛайфстайлЛичностиЛюбопитноСнимкиКомпании и организацииОткритияНовиниНормативни актовеАлт. медицинаЗаведенияСпециалистиЗдравни съветиАнатомияОрганизацииКлинични пътекиРецептиТестовеВидеоИзследванияСпортОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаЛечения