Начало История на медицината Д-р Мари Екуи и борбата й за репродуктивния избор и контрацепцията сред жените в началото на 20 век

Д-р Мари Екуи и борбата й за репродуктивния избор и контрацепцията сред жените в началото на 20 век

От 1901г.

Д-р Мари Екуи и борбата й за репродуктивния избор и контрацепцията сред жените в началото на 20 век - изображение

Д-р Мари Екуи посвещава медицинската си кариера на откриването на нови методи за контрацепция, които пpедоставят репродуктивен избор на жените. Лекарката е сред водещите фигури в кампаниите за обществено здраве, участва организирането и формирането на доброволчески групи от лекари и медицински сестри в Портланд, които пътуват до Сан Франциско, за да помогнат на колегите си в обгрижването на болните и пострадалите по време на силното земетресение в Сан Франциско през 1906 г. Като признание за усилията й, лекаката получава награда от президента Теодор Рузвелт.

Мари Диана Екуи е родена от смесен брак. Нейната майка е ирландка, а баща й - италианец. Семейството живее в Ню Бедфорд, в щата Масачузетс. И двамата родители са имигранти в САЩ - майка й бяга от икономическата стагнация и политическото потисничество в Ирландия, а баща й бяга от Италия, тъй като е противник на папското управление. През детството си в Масачузетс, Мари работи в текстилна фабрика от 8 до 13 годишната си възраст. Тийнейджърката напуска Америка за няколко години, през които живее с дядо си в Италия. Връща се в САЩ на 17-годишна възраст и се премества на запад, за да избегне работата във фабриката и да „начертае” пътя в живота си. Девойката пътува на запад със своя приятел Бес Холком. Докато Холком работи като учител - Екуи учи, за да бъде приета в медицинско училище. През 1901 г. се записва в медицинско учебно заведение, част от структурата на  университета в Орегон. След като завършва образованието си през 1903 г., тя започва да практикува в Портланд, Орегон. Мари Екуи лекува жените и децата от работническата класа и придобива репутация на експерт-диагностик и неуморен защитник на репродуктивния избор на жените.

Доктор Екуи е изключителен лекар. Когато адвокатката, занимаваща се основно с дела за контрола на раждаемостта - Маргарет Сангър описва лекарката като "бунтовна душа", а активистката Елизабет Гърли Флин я обявява за "бурята на Северозапада", те не могат изцяло да опишат характера на д-р Екуи. Лекарката е радикален политически активист, който живее открито като лесбийка.

Непоколебима в акциите за справедливост и с огнен темперамент, д-р Екуи веднъж публично заплашва мъж с бичуване с камшик, тъй като той дължи пари на партньорката й и не желае да й ги върне. Като защитничка на правосъдието д-р Екуи дори прекарва няколко дни в затвора, но не се отказва да се бори за права, които днес считаме за фундаментални.

Когато Маргарет Сангър посещава Портланд през 1916 г. и адвокатката, и д-р Екуи биват арестувани, тъй като дамите яростно защитават трима мъже, „заловени” открито да раздават памфлети и брошури, пропагандиращи някои мерки за контрол на раждаемостта, дело на Сангер. Инцидентът се превръща в повод за дълго приятелство помежду им.

Доктор Екуи всячески се стреми (и успява) да посвети кариерата си на класовата борба, чийто край ще предостави свобода, достойнство и добро здраве на работещите жени и техните семейства.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_103.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиНовиниЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети