Начало История на медицината Еволюция на скалпела в хирургическата специалност, 2 част

Еволюция на скалпела в хирургическата специалност, 2 част

От 1800г.

Еволюция на скалпела в хирургическата специалност, 2 част  - изображение

Случайно или не, развитието на скалпелите като хирургически инструменти е повлияно от производството на приборите за хранене. В Древен Рим, например, пособията за хранене се произвеждат отуважавани майстори, които се славят с добрия си професионализъм. Често пъти на техните услуги и умения разчитат и самите лекари, особено когато им се налага да си набавят нови инструменти. Историческите извори, разказващи за развитието на древната империя сочат, че народите, завладени от римляните постепенно започват да придобиват уменията в производството на приборите за хранене (и инструментите за хирургически манипулации) на своите завоеватели. През Средновековието редица градове като Толедо в Испания и Дамаск в Сирия стават известни с производството на красиви и надеждни прибори за хранене.

За съжаление, до края на 18 век не са открити писмени доказателства, разказващи дали професията на майсторите на хирургически инструменти е самостоятелна, или този услуги в миналото се изпълняват от хората, произвеждащи прибори и други фини пособия от метал. За съжаление, в тази историческа епоха производството на хирургически инструменти (и скалпели в частност) е много малка част от бизнеса с прибори за хранене в Англия, Франция, Холандия и Германия.

Случайно или не, разработката на този тип медицински пособия в САЩ не се радва на особено скоростно развитие. Въпреки бързия и категоричен напредък на индустрията в щатите в началото на 1800 година голяма част от американските хирурзи работят с вносни хирургически инструменти, тъй като считат европейските скалпели за по-добри (от гледна точка на дизайна и надеждността им). Предпочитанието към чуждестранните медицински пособия сред хирурзите в САЩ „охладнява”, когато американските фирми започват да демонстрират по категоричен начин способността си да произвеждат инструменти с еднакво на европейското качество. Доказателство за това постижение може да се открие от средата на 1800 година.

Гражданската война "донася" на майсторите на инструменти интересни години, през които те се радват не само на добри печалби, но и имат възможността бързо да усъвършенстват своите произведения. Правителството на САЩ договаря изработката на над 5000 хирургични и ампутационни комплекти, които се съхраняват от няколко фирми, "радващи" се на голяма заетост по време на войната. Освен това, вносните мита и обтегнатите отношения с чуждите страни по време на войната допълнително намаляват вноса на медицински пособия в Страната на неограничените възможности. Въпреки това, в началото на 20 век евтината работна ръка в Европа е в състояние бързо да възвърне и възстанови производството на хирургически инструменти. По този причина, немалко американски фирми се заемат с внос на чуждестранни (най-вече европейски) медицински изделия.

За съжаление, военното унищожение, което Европа претърпява вследствие на 2-те световни войни способства за подема на американската индустрия, а по този начин САЩ поема лидерството в производството на медицински консумативи и принадлежности в следвоенния период.

По статията работи: Виктория Милова

Вижте трета част

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles

Снимка: Pinterest

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиСпециалистиНовиниЛюбопитноЛеченияИнтервютаНормативни актовеЗаведенияИзследванияОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиЛайфстайл