Начало История на медицината Европа в разгара на епидемията от чума

Европа в разгара на епидемията от чума

От 11.1347г.

Европа в разгара на епидемията от чума - изображение

Първата регистрирана поява на чума в Европа е отчетена в Месина, Сицилия през октомври 1347 година. Заболяването най-често се пренасяло от моряците, плаващи на търговски кораби, пристигащи от Черно море, покрай Константинопол и Средиземно море. По това време тава е стандартен търговски маршрут, чрез който европейското население се сдобивало със стоки. Те достигали по суша до Черно море от Китай.

Веднага след като гражданите на Месина осъзнали каква ужасна болест плава на борда на тези кораби, те забранили достъпа до пристанището, но за съжаление било твърде късно - Европа била в разгара на епидемията от чума. Черната смърт започнала да бушува из града, всявайки паника, благодарение на която жертвите бягали и допълнително разпространявали смъртоносната зараза. След като Сицилия се поддала на ужасите на болестта, търговските кораби със забрана за акустиране на острова преминали към други части на Средиземноморието, заразявайки съседните острови Корсика и Сардиния в началото на ноември.

Междувременно, чумата е пътувала от Сарая до генуезката търговска станция в Тана, разположена на изток от Черно море. Там християнските търговци били нападнати от татарите, които ги преследвали до крепостта им в Кафа. Татарите обсадили града през ноември, но атаката им била "пометена" от пагубния ефект на черната смърт. Преди обаче атаката им да бъде прекъсната те изстреляли с катапулт няколко починали от заболяването, с надеждата да заразят противника.

Защитниците се опитали да отклонят мора, като изхвърляли телата в морето, но след като обсаденият град бил поразен от чумата, гибелта му била предначертана. Тъй като жителите на Кафа не позволили да се завладее града им, търговците се принудили да се качат на корабите си и да отплават към дома. Но те също не могли да избегнат от болестта. Когато пристигнали в Генуа и Венеция през януари 1348, малко пътниците и моряците били останали живи, за да разкажат историята за обсадата на Кафа.

Историята разкрива, че на Стария континент няколко жертви на чумата са достатъчни, за да се разпространи смъртоносната болест на територията на цяла Европа.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://historymedren.about.com/od/theblackdeath/ig/Spread-of-the-Black-Death/msBD1.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛеченияНовиниМедицински изследванияЛюбопитноНормативни актовеАлтернативна медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииЛайфстайлАнкетиСоциални грижиСнимкиСпортРецептиПсихологияСпециалистиДиетиХранене при...ТестовеИнтервютаЗаведения