Начало История на медицината Емблематични за историята на стоматологията четки за зъби

Емблематични за историята на стоматологията четки за зъби

От 1885г.

Емблематични за историята на стоматологията четки за зъби - изображение

По дефиниция, стоматологията е клон на медицината, която включва диагностика, профилактика и лечение на болести, грижа за зъбите, устна кухина и свързаните с нея тъкани.
Четките за зъби от естествен косъм са въведени в употреба от древните китайци, които изработвали консумативите от четината по вратовете на прасетата.

Френските лекари по дентална медицина са първите европейци, насърчили употребата на четки за зъби през седемнадесети и началото на осемнайсети век. Уилям Адис от Клеркенуалд, Англия, създава първата четка за зъби, предназначена за масово производство. Първият американец, притежаващ патент за производството на денталния консуматив, е Х. Уодсуърт. След 1885 година много американски компании започват серийно производство на четки за зъби. Четката „Pro-phy-lac-tic”, разработена от компанията „Florence Manufacturing Company” в Масачузетс е един от примерите за ранна поява на профилактичния консуматив за дентална хигиена. Изображението по-долу показва, че четките за зъби Florence Manufacturing се опаковат със самостоятелни картонени кутии.

През 1938 г. „DuPont” произвежда първата четка за зъби, направена от синтетични найлонови влакна и бамбукова основа:

Трудно е да се повярва, но повечето съвременни американци мият зъбите си доста рядко, докато войниците, участвали във Втората световна война са успели да си изградят траен навик да мият зъбите си, тъй като военната дисциплина налагала извършването на процедурата в определен час.

Първата електрическа четка за зъби е произведена през 1939 г., разработена е в Швейцария. През 1960 г., компания „Squibb” започва търговията си с първата американска електрическа четка за зъби, наречена „Broxodent”. Тя изглежда така:

„General Electric” представя презареждащата се безжична четка за зъби през 1961 г. Тя извършва ротационни движения и е предназначена за домашно ползване. Въведена е през 1987 г. от компания „Interplak”.

 

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://inventors.about.com/od/dstartinventions/a/dentistry_2.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноИсторияСнимкиЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлНовиниИзследванияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеографияПсихологияАнкетиПроизводителиХранене при...БотаникаСоциални грижи