Начало История на медицината Етимология и поява на термина хомосексуализъм

Етимология и поява на термина хомосексуализъм

От 1869г.

Етимология и поява на термина хомосексуализъм - изображение

Употребата на термина хомосексуализъм в проучванията, касаещи древните представи на хората за сексуалността се размива, поради липсата на конкретно понятие в литературата, съответстващо на концепцията за лицата, които се чувстват сексуално привлечени от собствения си пол, а не от противоположния.

Думата хомосексуалист е образувана от гръцки и латински език, като първата част от думата ?μ?ς ("хомос") означава "еднакъв", а втората част отразява наличието на сексуално привличане между хората от един същ пол. Терминът по-горе включва и лесбийството. Първата известна поява на сведения за хомосексуалисти в пресата е през 1869 година в немски памфлет на австрийският писател Карл-Мария Кертбени, които е публикуван анонимно. Аргумент за съществуването му е представянето на своеобразен антипод на новопоявилия се пруски закон срещу содомията през 1886 година. Рихард фон Крафт-Ебинг използва термините хомосексуален и хетеросексуален в книгата си "Psychopathia Sexualis". Книгата на Крафт-Ебинг става доста популярна и сред миряните, и сред лекарите, а споменатите по-горе термини се превръщат в широко приети описания за сексуалната ориентация на хората. Текущата употреба на думите хомосексуален и хетеросексуален е вкоренена още от 19-ти век и касае личностната таксономия.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality#cite_note-83

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиИнтервютаЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаОрганизацииЛеченияСоциални грижиСпортСпециалистиЗаведенияТестовеНормативни актовеОбразованиеБотаникаРецептиКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография