Начало История на медицината Жените в аптекарството в Англия през 17-ти век – 2 част

Жените в аптекарството в Англия през 17-ти век – 2 част

От 1618г.

Жените в аптекарството в Англия през 17-ти век – 2 част  - изображение

През 17-ти век в Англия вдовиците на аптекарите имат право да управляват семейния бизнес. И още: да приготвят лекарства, както и да обучават чираци. Една от тези дами, например, е Сюзън Рийв Лион.

Историята

Сюзън се омъжва за холандски аптекар на име Уилям Рийв. Въпреки че се ражда в Лондон, родителите й също са холандци. Всъщност, в лондонските общности от холандски и френски протестанти, намерили убежище на Острова, за да се спасят от религиозни гонения, могат да се открият немалко представители на медицинската и фармацевтична гилдия. Разбира се, трябва да се има предвид, че към разглежданата епоха чужденците нямат право да са част от Лондонското дружеството на аптекарите. Припомняме, че то се основава през 1618 година като опит на аптекарите да ограничат конкуренцията в сферата, най-вече – отстрана на колегите им, идващи от други държави. Въпреки всички изброени пречки, Сюзън и Уилям Рийв работят без проблем заедно във фармацевтичната област, а когато съпругът й умира, дамата се заема сама да приготвя медикаментите, необходими на лекарите, но най-вече – на тези с холандски произход измежду тях.

Като вдовица, Сюзън Рийв е свободна, по силата на закона, да управлява собствена аптека, съвместно с чирака си Томас Бийдам. През 1627 година тя се омъжва повторно - за Уилям Лион. Въпреки че в по-ранен етап аптекарското общество позволява на мъж, сключил брак с вдовицата на аптекар, да практикува въпросната професия, сега то отказва тази привилегия на новия съпруг на Сюзън Рийв. Чак през 1629 година, когато съдебният орган на аптекарското общество признава дамата за опитен аптекар, мъжът й получава разрешение да започне да се изявява в сферата, ако обаче тя обещае да го обучи на всичко необходимо. Аптекарите искат и още: Уилям Лион да се "раздели" с 100 паунда облигации и, допълнително - да дари на гилдията 10 паунда, плюс сребърна лъжица.

Сагата обаче продължава. През 1632 година Лондонският колеж на лекарите дава на съд Сюзън, с обвинение, че продава лекарства на Джерард Боат – холандски лекар, за когото, при все това, се носи слух, че няма лиценз да упражнява докторската професия. Подобно на аптекарите, лекарите също искат да се предпазят от конкуренцията, която чуждестранните им колеги представляват за тях. В крайна сметка, водещите медици признават медицинската диплома на Боат, придобита, както става ясно, от престижния университет в Лайден. Интересна подробност е, че в хода на съдебния процес Колежът на лекарите не поставя под съмнение нито компетенциите на Сюзън, нито качеството на медикаментите й. Заключението на съда е, че Уилям Лион "не е артист ", а Томас Бийдъм е чирак на Лион. Решено е Сюзън да продължи да ръководи семейния бизнес.

Лекари срещу аптекари

Важно е да кажем, че дамата е само една от многото в бизнеса с лекарства, които през 30-те години на 17-ти век имат "вземане-даване" с Колежа на лекарите. Казусът никак не малък и се състои в това, че медиците желаят да установят контрол и дори – да елиминират, Дружеството на аптекарите, инициирайки повтарящи се съдебни спорове с членовете му. Едновременно с това, представителите на колежа непрекъснато "тършуват" в магазините за "вредни" лекарства. В един от случаите аптекар е подведен под отговорност за това, че продава захаросани розови листенца с добавен лимонов сок, отклонявайки се по този начин от общоприетата рецепта за конкретния лек. Освен това, медиците правят всичко възможно да затруднят чираците в полагането и взимането на финалния им изпит. Докторите стигат до там, че да съдят аптекари дори за проява на непочтително поведение. През 1634 година някой си мистър Аиертон е подведен под съдебна отговорност защото има смелостта да изкаже мнението си, че "аптекарите правят много повече добрини от лекарите". Не само фармацевтите, но и други специалисти в областта на медицината, често попадат под нападките на лекарите – например, акушерките, които често са набедявани заради това, че си позволяват да критикуват решението на лекаря.

В крайна сметка, можем да направим заключението, че да си жена и да се занимаваш с аптекарство в Англия през 17 век се оказва една не съвсем лесна задача.

Предлагаме ви да прочетете първа част на настоящия материал.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: history.org

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/distillations/magazine/womens-business-17th-century-female-pharmacists

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниАптекиСнимкиИсторияСтатистически проучванияАнкетиСпециалистиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииНормативни актове