Начало История на медицината Забравени терапии от историята на медицината и фармацията на САЩ

Забравени терапии от историята на медицината и фармацията на САЩ

От 1849г.

Забравени терапии от историята на медицината и фармацията на САЩ - изображение

Очакванията и в миналото, и към днешна дата към всеки медик са едни и същи. Нужно е всеки лекар да разполага и борави с огромен капацитет от професионални познания. Само така пациентите спокойно може да им поверят грижите за тяхното здраве. Нещо повече – те трябва да са запознати с най-новите методи за лечение. Любопитен въпрос, обаче, е дали съвременните медици са наясно с терапевтичната практика, господствала в миналото.

Ако и вие сте изкушени да откриете повече факти за едни от най-странните (според медицинската история) лечебни предписания на лекарите, то нашата статия определено е за вас. В списъкът ни ще се наредят вещества като хероин, сода, живак и секс играчки. Странно, нали?

Да започнем с успокояващ кашлицата сиропТова е сред най-удивителните продукти, за които медицинската история е съхранила информация. Твърди се, че сиропът е: "незаменима помощ за майките и работещите в детските заведения". Тази малка "подправка" към задължителната домашна аптечка е дело на г-жа Шарлот Н. Уинслоу, а първият флакон от лекарството е продаден от нейните зетьове - Джеремая Къртис и Бенджамин А. Перкинс в Бангор, щата Мейн през 1849 г.


Те пускат реклами на този продукт сред различни рецепти, списания за жени и навсякъде, където може да бъде забелязан от майките на малки деца. Твърди се, че медикаментът може да излекува всичко. Зъбобол, болки в стомаха, колики – неразположенията изчезват с този "успокояващ сироп".Искате да знаете какво е заложено в основата на този невероятен продукт? Съдържа се точно 1 гран (равен е на 0,065 грама или 65 милиграма) морфин (на унция), канабис, хероин, опиум на прах, а това определено са съставки, които могат да накарат не само плачещия малчуган да заспи, но и неговите родители. За да е напълно сигурна в действието, г-жа Уинслоу влага в сиропа си и съставка като натриев карбонат, спиртни напитки и воден разтвор на амоняк. Коментарите по лекарствената формула са излишни…

Вибратори


Жените често имат промени в настроението, а това се случва поне веднъж месечно. В миналото състоянието се нарича "женска истерия". Е, някой незнаен медик е открил доста ефективен (според твърденията) лек.

Така лекарите започват да прилагат нова "медицинска процедура" срещу оплаквания от промени в настроенията, крампи и емоционални изблици. В тези случаи терапевтичната процедура при дамите завършва и с щастлив край. За съжаление, за ръцете на лекарите последното не може да се твърди… Освен това, след откритието на процедурата чакалните пред медицинските кабинети започват да се пълнят с жени, претендиращи, че имат "женска истерия".

Така че, един далновиден (или изморен, както ви се хареса) медик решава да създаде устройство, което да облекчи ръчния труд. Именно така се ражда "медицинската кариера" на вибраторите.
Освен останалите очевидни предимства на тази машинка, истеричните дами имат възможността да се самолекуват и да се грижат за здравето си, без да се нуждаят от нечия лекуваща ръка.
Случайно или не и конната езда сред жените от края на 19 век е намалява рязко. После конете са замени от устройствата на снимката по-долу.

Кетчуп

Още през 30-те години на 20-ти век е открито вещество, наречено от д-р Майлс - доматен извлек. Използва се от медика за лечение на нарушено храносмилане, диария, чернодробни заболявания и като превантивно средство срещу холера.Освен това веществото се превръща в най-добрият приятел на хот дога. А екстрактът на д-р Майлс е още един фантастичен начин да се наричаме кетчупа.

Трепанация


Подобно на лоботомията и трепанирането е считано за надеждно лечение на припадъци и мигрена. Лекарите мислят, че ако пациентите страдат от умствени, физически или емоционални проблеми, вероятно имат нужда от няколко дупки в главите си.

Странно или не, тази практика продължава да се прилага от много отдавна, въпреки че хората (ако оцелеят) не изпитват никакво облекчение на състоянието си.

Кокаин и емблематичната питка, която го съдържа

Днес всички знаят, че кофеинът в онази конкретна кафява напитка може само да ви поободри, но лекарите в миналото я предписват активно като лек при изтощение на организма. Рекламите на питието подчертават факта, че то съдържа: "ценните тонизиращи и стимулиращи нервите свойства на листата от растението кока и плодовете на дървото кола".Напитката е наричана през 1880-те вино с кока. Сместа съдържа вино и кокаин, но впоследствие тези съставки са заменени от сироп и листа от кока. Въпреки че питието е смес от алкохол и наркотици, рекламите твърдят, че това определено увеличава жизнеността.

В миналото кокаинът свободно се продава като стимулант, болкоуспокояващо, тонизиращо и лекуващо различни болести средство от векове. Освен това, последният е сред основните съставки  и на няколко други "лекарства" в нашия списък.

Подобно на кокаина и хероинът също е ползван в практиката за облекчаване на болката. Известната фармацевтична компания "Байер" се захваща с реклами на хероин, като продуктът й е лансиран като средство за потискане на кашлицата при деца. Когато става ясно, че хероинът е в състояние не само спре детската кашлица, но и да облекчава главоболието, веществото започва да се влага и в друг емблематичен за компанията продукт - аспиринът.

ЕлектрошокЕлектрошоковата терапия е много често прилагано лечение за третиране на психични разстройства, преди тогавашните лекари да получат по-задълбочена представа за това как функционират телата ни. Прилагането на лечението е ужасно събитие, при което няколко медицински сестри държат пациента, докато лекаря прилага токовите удари. Процедурата е болезнена и често има ужасни ефекти. Сега терапията се използва само в екстремни ситуации като средство за реанимиране.

Лоботомия

Доктор Уолтър Фрийман е бащата на терапията лоботомия. Тя се извършва както следва: "Лекарят повдига клепача на пациента и вмъква инструмент, подобен на шило за лед, наречен левкотом през слъзния канал, а благодарение с хирургически чук целостта на черепните кости се нарушава, а хирургът достига до мозъка.

Терапията започва да се прилага и на хора, след като е открито, че опитните шимпанзета стават кротки и се подчиняват, когато техният фронтален лоб е наранен. Това е периодът преди хората да разберат, че фронталния лоб контролира паметта и възприятията ни, че сме човешки същества.

Ликьори и спиртни напитки по лекарско предписание

През 20-те години на 20 век правителството на САЩ забранява алкохола, което означава, че хората трябва да извършват чудеса от храброст, за да си набавят поне 1 бутилка от парливата спиртна течност. Това - или просто да посетят доктора...Да, в миналото ликьорът е използван за медицински цели. Така при възпалено гърло (и правителствена забрана) може да се сдобиете с алкохол само и единствено по лекарско предписание. Медиците биха могли законно да предписват рецепти за уиски, бренди и дори бира, които може да се изпълнят в аптеките във всички американски. В този случай историята на медицината и фармацията се ни разказва как ситуацията си намира своеобразни законови вратички.

ЖивакЖивакът обикновено се използва в миналото за лечение на цял куп болестотворни състояния - най-вече за третиране на рани, но и за поддържане на оптимално здравословно състояние. Сега знаем, че живакът всъщност скъсява живота и определено не подпомага лечението.

Живакът е използван и в пълнежи, плозвани в сторителството, докато не се открива, че течният метал бавно трови кръвта. Той е влаган и в т.нар. амалгамни стоматологични пломби, които към днешна дата не се прилагат.

УринотерапияУрината се счита за важно средство за медицинско лечение в няколко страни. Според Healthonline.com, терапията с жълтеникавата течност се основава на убеждението, че тя е страничен продукт на филтрирането на кръвта. Кръвта, обогатена с хранителни вещества, преминава през черния дроб и токсините се екскретират като отпадни продукти. Пречистената кръв достига до бъбреците, където се отделят допълнителни хранителни вещества от тялото. Урината се състои от карбамид, който е противогъбичен, антибактериален и антивирусен агент, така че за определени проблеми, не е изключено, този отпаден продукт на телата ни да влияе положително.

Тютюн

В миналото тютюнът се смята за средство за лечение на болести още от 15-ти век, като местните американци го използват, за да облекчат симптомите на почти всичко: главоболие, болки в гърлото и настинки.

От 17-ти до 19-ти век пък европейците се третират с тютюневи клизми за облекчаване симптомите на запек, усукани хернии и тетанус. И през 20-ти век цигарите са използвани и за "успокояване" на гърлото, в отделенията за лечение на дифтерия и тиф, а и за предотвратяване на заболявания на лигавицата на устата и гърлото.

Кръвопускане

Кръвопускането е лечение, използвано в древни времена, за да се лекуват огромен набор от заболявания. Идеята на терапията е, че кръвта е наситена с вредни вещества, а отцеждането на малки количества, би отстранила "лошата кръв".

Разпространената теорията в миналото е, че тялото е изпълнено с четири течности (кръв, храчки, жълта жлъчка и черна жлъчка), наречени хумори, а всеки дисбаланс в тях е причина за заболяванията.

В съвременния свят лекарите вземат кръв, за да открият от какви заболявания страдат пациентите. Така че все пак има частица резон в многовековната практика.

 По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: https://www.ranker.com/list/bizarre-items-actually-used-as-medicine/robert-wabash?ref=collections&l=2573303&collectionId=2101

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияСпортЗдравни съвети