Начало История на медицината Иван-Павловата кула на мълчанието

Иван-Павловата кула на мълчанието

От 1907г.

Иван-Павловата кула на мълчанието - изображение

За изследването на условните рефлекси руският физиолог Иван Павлов проектира напълно нов тип лаборатория , която става известна като „Кулата на мълчанието”. Той е установил, че условните рефлекси при кучетата се повлияват от дори и най-малките промени- слабо повишаване на температурата на въздуха или едва доловими вибрации от преминаваща кола. Затова, за да бъдат опитите му абсолютно точни, трябва да може да осъществява пълен контрол дори върху най-дребните подробности. Ето защо кулата на мълчанието е точно това – място, където кучетата ще са напълно изолирани от всичко, с изключение на дразнителите, които Иван Павлов изпитва. Сградата е с дебели стени и е заобиколена с ров, а помещението, в което се провеждат експериментите, плува върху водна възглавница, която заглушава външните вибрации. Павлов и помощниците му по време на опитите дори не влизат в помещението – специални машини им позволяват да дават храна на кучето, да пуснат осветление, да включат метроном, а те отвън наблюдават и измерват количеството отделена слюнка от опитните кучета.

Докато провежда тези изследвания в първите години на 20 век, Иван Павлов е в най-големия си разцвет. Нобеловата награда му е осигурила материален комфорт и световна известност. Избират го за член на научни дружества в много страни, а през 1907 година е приет в Руската академия на науките. Той ръководи три отделни лаборатории и все повече учени от Германия, Франция, Англия и САЩ пристигат в Санкт Петербург, за да работят с него и да усвояват неговите научни методи.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлОткритияЛичностиНаправления в медицинатаСнимкиГеографияНовиниЛюбопитноПсихологияСпортСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииПроизводителиАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоКомпании и организации