Начало История на медицината Изследване от 1991 година, касаещо действието на ацетилсалициловата киселина върху ензимите в организма

Изследване от 1991 година, касаещо действието на ацетилсалициловата киселина върху ензимите в организма

От 1991г.

Изследване от 1991 година, касаещо действието на ацетилсалициловата киселина върху ензимите в организма - изображение

През 1991 година е било открито, че ацетилсалициловата киселина, така да се каже „изключва” две различни биопроизводства на простагландини: на първо място е ензимът СОХ- 1 (циклооксигеноза-1), който се намира във всички тъкани и е отговорен за предпазването на лигавиците, като стомашната например, а и за контролиране на кръвосъсирването.

Ензимът СОХ-2 от друга страна се произвежда от клетките само в екстремни ситуации, т.е. при наранявания или възпаления. Той стимулира простагландините, които предизвикват всички отрицателни соматични явления като болка, възпаление и температура. АСК потиска двата ензима, „добрия” и „лошия”, едновременно,  като първият е потиска малко по-силно. От една страна ацетилсалициловата киселина помага в борбата срещу болката , възпалението и температурата, но от друга тази победа се заплаща скъпо с уврежданията на стомашно-чревните лигавици.

Целта на фармакологичните лаборатории е да се открие такъв СОХ-2 инхибитор, който да може да въздейства само върху процеса на болката и възпалението , като същевременно оставя незасегната стомашната лигавица. От своя страна СОХ-2 инхибиторите не действат противосъсирващо, поради което тези медикаменти не се прилагат при инфаркти, инсулти и тромбози. Следователно станало ясно, че те по никакъв начин не превъзхождали ацетилсалициловата киселина.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаНовиниСъставкиРецептиМедицински изследванияЛайфстайлБотаникаЕ-тата в хранитеСпорт