Начало История на медицината Изследване от 1999г., доказващо терапевтичното действие на екстракта от бъз срещу грип

Изследване от 1999г., доказващо терапевтичното действие на екстракта от бъз срещу грип

От 1999г.

Изследване от 1999г., доказващо терапевтичното действие на екстракта от бъз срещу грип  - изображение

В исторически план, бъзът отдавна се използва в лечението на голям брой здравословни нарушения. Още по времето на известния медик на Античността Хипократ растението се отличило като чудесен помощник в справянето с настинка и грип – най-вече заради своето сгряващо и изпотяващо действие.  

Все пак, в края на 20-ти век група от норвежки и израелски специалисти се заели понаучному да потвърдят противогрипните свойства на "летния познайник". Експертите си поставили за основна задача да проверят как приемът на екстракт от бъз повлиява оздравителния процес при грип от тип А и тип Б.

Проучването

То било проведено в Норвегия в есенно-зимния период на 1999г.-2000г., когато именно бил отчетен най-големият пик на заболелите от въпросната вирусна инфекция. Общо 80 кандидати (на възраст от 18 до 54 години) били щателно прегледани, а тези, които категорично били диагностицирани с грип, имали привилегията да се включат в експеримента. Всички "ентусиасти" имали температура (повече или около 38 градуса), както и респираторни оплаквания. Като цяло все пак, ставало дума за здрави индивиди, които, с изключение на разглеждания "грипен" епизод от живота им, не принадлежали към никоя рискова здравословна група. Разбира се, пациентите предварително подписали писмено съгласие, че желаят да се включат в научния проект.

Така, участниците (в крайна сметка – сведени до 60) били разделени на два екипа. В продължение на период от седмица те трябвало да консумират  по 15мл екстракт от бъз, четири пъти дневно (въпросният сироп съдържал също и глюкоза, лимонена киселина, мед и екстракт от малина - всички те в незначителни количества) или плацебо течност. Двата "коктейла" били предлагани в еднакви бутилки, вкусът и текстурата им също били еднакви.

Резултатът

Оказало се, че при хората, приемали бъзовия сироп, се наблюдавало по-бързо облекчаване на неприятните симптоми (разбирайте: четири дни по-малко мъки), а употребата на съпътстващи противогрипни медикаменти била по-скромна, в сравнение със ситуацията при онези пациенти, консумирали само плацебо. Накратко казано, бъзът (или по-точно – екстрактът от него) се проявил като ефикасно, безопасно и рентабилно средство в третирането на грип. В своето изследване обаче гореспоменатите специалисти посочили, че е необходимо да се проведат още експерименти, които категорично да затвърдят противогрипния профил на растението.

Така или иначе, в следващите няколко години интересът на медицинската наука все по-често щял да се фокусира върху бъза и неговите лечебни характеристики.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПрезентацииЗдравни проблемиЛюбопитноТестовеВидеоЛеченияЗдравни съветиРецептиАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлМикробиологияХранене при...СнимкиИзследванияАнкети