Начало История на медицината Любопитни изследвания за съществуването на туберкулозата в предколумбова Америка

Любопитни изследвания за съществуването на туберкулозата в предколумбова Америка

От 100г.

Любопитни изследвания за съществуването на туберкулозата в предколумбова Америка  - изображение

Изследователите днес са единодушни: туберкулозата безспорно е съществувала в Новия свят още преди пристигането на Христофор Колумб. Дори в културното наследство на маите можем да открием редица изображения на болни хора (най-вече такива с гръбначни аномалии), които индивиди предполагаемо са страдали от покосяване с коварната болест.


В наши дни, най-ранното значимо доказателство за Жълтата гостенка, върлувала на американските континенти, са останките от мумии от първото хилядолетие сл. Хр., открити в пустинята Атакама, разположена северно от Чили.

През 1981-ва изследователски екип съобщава, че се е натъкнал на киселинно-устойчиви бактерии в белодробните алвеоли на две мумии, както и на т. нар. комплекс на Гон в трета мумия. Повече за въпросното проучване ще открите в научния труд "Tuberculosis in pre-Columbian Andean populations" на Allison MJ., Gerszten E., Munizaga J., Santoro C., Mendoza D.


В многобройни други американски археологически местности са намерени доказателства (предимно - на скелетни аномалии) за един или повече предколумбови случаи на туберкулоза, най-сериозната концентрация на които е била в Южна Америка и в Северна Америка (на север от Мексико). Частични случаи на възможна туберкулоза на скелета, датирани от второто хилядолетие сл. Хр., били открити също и в западната част на Мексико и в областта на планинската верига "Central Highlands".


На практика обаче, конкретно в региона на Мезоамерика не е "изровено" убедително скелетно доказателство за туберкулоза, въпреки концентрацията на жители в областта в периода преди Европейската колонизация. Накратко, на територията на маите, макар и с голям обем от скелетни останки, няма данни за предколумбови случаи на туберкулоза на гръбначния стълб или други форми на скелетни аномалии, причинени от туберкулоза.


Защо все още липсват материални доказателства за съществуването на коварната болест в предколумбова Мезоамерика остава мистерия. Климатът на региона би могъл отчасти да е отговорен за това, поради факта, че не е бил достатъчно благоприятен за съхранението на скелетни останки. От друга страна, стотици останки са намерени в древния археологически обект Теотиуакан, където се твърди, че са живели около 150,000-200,000 души. И там обаче липсват сведения за туберкулоза.

По същия начин, повече от 700 останки са открити в предколумбовия свещен град на маите Копан по време на класическия период (приблизително около 250-900 сл. Хр.), но, уви, отново – никакви характерни следи от скелетни аномалии или деформации, вследствие на туберкулоза. 

Възможно е също така стресовите фактори в начина на живот, с които маите е трябвало непрекъснато да се борят, да са причинявали смърт от инфекцията, много преди туберкулозата да покоси костите. Което обаче също е спорно, вземайки предвид откритите свидетелства за туберкулоза на скелета в западните части на Свеверна Америка, където хората са се радвали на сравнително по-спокойно съществуване.


Друга възможна причина за липсата на материални свидетелства за съществуването на туберкулозата на гръбначния стълб в останки на маи в преколумбовия период е свързана с начина, по който някои от деформираните обекти са били изобразявани.

От изображенията на гърбави хора и джуджета в рисуваната керамика на маите става ясно, че въпросните индивиди са се ползвали със специален статус. Предполага се, например, че са били шамани, надарени със способността да превеждат болни знатни хора в подземния свят. Ако това е било вярно, останките на тези предводители към Отвъдното могат просто да са били заравяни далече от основните погребални могили – иначе казано, в места, които предстоят да бъдат открити.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://cid.oxfordjournals.org/content/41/4/515.full#ref-7

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлНовиниИзследванияСнимкиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛюбопитноЛичностиОткритияСпортСоциални грижиВидеоДиетиЛеченияАлт. медицинаТестовеБотаникаЗаведенияПсихологияЗдравни съветиКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииРецепти