Начало История на медицината Източници, разказващи за лекарствената употреба на нони до 1999 година

Източници, разказващи за лекарствената употреба на нони до 1999 година

От 1999г.

Източници, разказващи за лекарствената употреба на нони до 1999 година - изображение

Лекарствената употреба на растението нони била позната на полинезийските народи, които използвали билката в различни комбинации за направата на природни лекарства. Сокът от плодовете на нони бил високо ценен в областта на алтернативната медицина. Той е влизал в състава на медикаменти, предназначени за различни видове заболявания като артрит, диабет, високо кръвно налягане, мускулни и менструални болки, главоболие, сърдечни заболявания, рак, стомашни язви, навяхвания, психическа депресия, сенилност, лошо храносмилане, атеросклероза, проблеми на кръвоносните съдове.

Научните доказателства за ползите от плодовия сок от Нони все още са сравнително ограничени, но има някои неофициални сведения и успешни резултати при лечението на настинки и грип с екзотичните плодове. Те са публикувани във второто издание на труда на Н. Соломон от 1999 година, който носи заглавието "The tropical fruit with 101 medicinal uses".

Алън съобщава информация, касаеща етноботаническите свойства на нони. Той споменал, че плодът се използвал като очистително и като средство, усилващо менструацията. Тази информация е публикувана и в една от най-ранните статии за лечебните ползи от нони. Неин автор е бившата ботаническа химичка Изабел Абът, която е работила в университета в Хавай.

В статията "The useful plants of India", публикувана през 1873 година Абът признала, че: "Хората са луди по това растение". Статията описва и, че нони е използвано успешно при "лечение на диабет, високо кръвно налягане, някои видове рак и много други болести".

Бушнел е сред изследователите, които са съобщили, че плодовете на растението нони са традиционно средство, използвано при лечението счупени кости, дълбоки порязвания, натъртвания, язви и рани. Мортън е сред учените, които се интересували от историята на лечебната употреба на зеления екзотичен плод. Той е съхранил множество исторически препратки, касаещи лекарствената употреба на нони от тихоокеанските народи при заболявания на очите и образувания на млечните жлези.

Доузеф Бетц е химик и изследовател, който е работил в Американската администрация по храните и лекарствата (по-точно в отдела за изучаване на природните продукти) и Центърът за безопасност на храните и приложно хранене. Ученият е заявил, че :"действието на нони е тествано, аплодовете оказват положително влияние на редица биологични процеси в животинските организми. Нони има и силно антимикробно действие". Той съобщил, че сушените плодове от нони влияят добре на гладката мускулатура.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.chinaphar.com/1671-4083/23/1127.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноАптекиПроизводителиСнимкиОткритияНаправления в медицинатаГеографияАлт. медицинаХрани и ястияБотаникаЛайфстайлНормативни актовеНовиниРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияАнкетиСпециалистиОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиСпортДиетиВидеоТестовеКомпании и организацииЛичности