Индийското орехче като наркотик в миналото
Акценти
|
Наглед обикновената и скромна подправка индийско орехче има много любопитна и изненадваща в някои аспекти история. От времето, когато европейците откриват нейното съществуване, до края на 19 в. тя има много висока парична стойност и предизвиква не един или два конфликта за правото на монопол върху вноса й. Само богатите можели да си позволят да подправят с индийско орехче своите ястия и напитки и дори през 17-18 в. последен писък на модата било да притежават лични рендета, с които да настържат от твърдото семе, които впоследствие се превърнали в антикварна ценност.
Малко известен факт е обаче, че в по-големи количества (от порядъка на две чаени лъжици и повече) индийското орехче се превръща в халюциноген заради съдържащия се в него алкалоид миристицин. Той е химически подобен на екстазито например.
Подправката с кулинарна и медицинска слава
Тропическото вечнозелено дърво Myristica fragrans - индийско орехче, идва от Молукските острови край Индонезия. Историята разказва, че римляните го ползвали като тамян, а по-късно, в началото на 17 в., подправката се превръща в скъп продукт. Арабите, които през Средновековието донесли орехчето в Европа, след това португалците, а после и холандците държали монопола за търговията с индийското орехче. Последните били детронирани от англичаните и французите, които контрабандно успели да се снабдят с растението и го засадили във владени от тях територии.
На Стария континент подправката е по-известна в кулинарията, докато в арабския свят се ползва и с медицински цели. Твърди се, но не е доказано, че орехчето има лечебна стойност. Смята се, че етеричното му масло, прилагано локално, служи против артритна болка, а приемано през устата - за облекчаване на стомашно-чревни проблеми. През 19 в. подправката била популярна като ефикасно средство за прекъсване на бременността. Високата цена на орехчето се дължи на бавното му плододаване - 7-9 години след засаждане се появява първата реколта, а след 20 години дърветата достигат пълно производство.
>>> Индийско орехче, мускатово орехче
Индийското орехче се превръща в наркотик в големи количества
Славата на индийското орехче в кухнята и като лечебно средство е повсеместна, но то има и алтернативна употреба. Хората са открили, че могат да го ползват като наркотично вещество, което да им носи нужното им еуфорично състояние и "отваряне" на съзнанието. Веществото миристицин, отговорно за халюциногенния ефект, се открива и в други подправки като магданоз и копър, но в индийското орехче то е в най-голямо количество. Симпатиковата нервна система се задейства при разграждането му в човешкото тяло. Кактусът пейот, съдържащ съединението мескалин, има подобно действие като на миристицина в орехчето. В малки количества веществото няма странични ефекти и само придава специфичния си топъл и ароматен вкус на ястието или напитката, но в големи води до халюцинации, гадене, замаяност и други здравословни проблеми.
Съществуват много малко сведения за наркотичния ефект на индийското орехче. Първите следи се откриват още от 1500 година насам. Едва през 19 в. започват научните изследвания за въздействието на подправката върху централната нервна система. Записани са няколко случая на "предозиране" с индийско орехче, като статистиката показва, че близо половината от тях са вследствие на умишлена употреба. Документирани са усещанията на едно 18-годишно момиче, което в напитката си сложило почти 50 г от подправката. То описва състояние на транс, без халюцинации, но с оплаквания като гадене, сърцебиене, сухота в устата, замаяност и други.
В по-ново време Центърът по отравяния в Илинойс разкрива данни, събирани за 10-годишен период, които показват, че през това време има повече от 30 случая на интоксикиране с индийско орехче. В тези случаи са взети под внимание както умишлените, така и неволните излагания на действието на активното вещество в подправката. Съществуват и натравяния, получили се от взаимодействието на миристицина с някои лекарства, приемани от потърпевшите. Освен халюцинации, замаяност, сухота в устата и сънливост, пациентите споменават и други симптоми като припадъци, объркване, респираторен, стомашен и сърдечносъдов дистрес.
Хората, решили чрез големи количества индийско орехче да си доставят забранено удоволствие, трябва да знаят, че миристицинът е особено опасен в прекомерни дози (50 г или повече). Доказано той причинява в този случай органна недостатъчност, а може да се стигне и до летален край, ако се използва заедно с други медикаменти. Когато подправката се ползва за готвене, нейното количество е много малко и няма никаква опасност от вредни последици.
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ТОНИЗИРАЩ БИЛКОВ ЧАЙ ФИЛТЪР * 20
КАРМОЛИС БОНБОНИ без захар 75 г
ДАВИНЕС ШАМПОАН УЕЛ БИИНГ 250 мл.
ЕМПЕР МЪЖКИ ДЕЗОДОРАНТ PRESIDENTE 200 мл
СТРЕСКЛИЙН СЪН капсули * 30 SUN WAVE
ДАВИНЕС УЕЛ БИИНГ ОВЛАЖНЯВАЩ БАЛСАМ ЗА ВСИЧКИ ТИПОВЕ КОСА 150 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Индийско орехче, Мускатово орехче
- Домашни маски за лице с индийско орехче
- Домашна подправка за тиквен пай
- Предотвратете появата на кариес с индийско орехче и риган
- Индийско орехче
- Облекчете зъбобола с индийско орехче
- Индийското орехче предотвратява увреждания на черния дроб
- Направете си почистващ тоник за лице от индийско орехче и масло от тиквени семки
- Гарам масала - вкусът от Индия!
- Настържете индийското орехче непосредствено преди използване
Коментари към Индийското орехче като наркотик в миналото