Начало История на медицината Иновации и бърз напредък за "Рош" в периода от 1945 година до 1965 година

Иновации и бърз напредък за "Рош" в периода от 1945 година до 1965 година

От 1945г.

Иновации и бърз напредък за "Рош" в периода от 1945 година до 1965 година  - изображение

Годините между 1945-та и 1965-та отбелязали важен етап в развитието на швейцарската фармацевтична компания "Рош". Тогава, освен че настъпили редица промени в екипа на бранда, периодът се отличил и с многобройни иновации в сферата на научните проучвания.

Като най-важно постижение на организацията все пак безспорно може да се смята пускането на продуктовата линия на бензодиазепините, които, както може и да ви е известно, са едни от най-известните психоактивни медикаменти. Ученият, който се заел с тяхното синтезиране, бил американският химик от хърватски произход Лео Щернбах (за когото ще имаме удолствието да ви разкажем в друг материал).

Хлордиазепоксидът, известен с търговското си наименование Либриум ("Librium"), направил своя дебют през 1960г. Въпросният препарат бил революционен по своето действие заради способността си да освобождава натрупаното напрежение, без да причинява пълна апатия. За нула време медикаментът станал такъв тотален "хит", че компанията едва успявала да отговори на търсенето му. И към днешна дата той продължава да е един от най-продаваните в световен мащаб и - най-продаваният в САЩ.

През 1963-та дошъл ред на Валиума ("Valium") да попадне във фармацевтичната "алея на славата", метафорично казано. До 1969-та Валиумът дори изпреварил Либриума по популярност.

До този момент никоя друга фармацевтична компания не можела да се похвали с такъв двоен успех, реализиран в толкова кратко време. До 1971-ва около 500 милиона пациенти били употребили едно от двете лекарства, а печалбата от продажбите им се оценявала на 2 билиона долара. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/f-hoffmann-la-roche-ltd-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛечения