Начало История на медицината Трудности пред развитието на "Рош" до 80-те години на 20-ти век

Трудности пред развитието на "Рош" до 80-те години на 20-ти век

От 1970г.

Трудности пред развитието на "Рош" до 80-те години на 20-ти век  - изображение

През втората половина на 20-ти век швейцарската компания "Рош" реализирала небивал успех с производството на т. нар. бензодиазепинови успокоителни средства. За кратко време валиумът и либриумът се превърнали в най-продаваните й препарати и дълго време държали първенството по продажби. Разрастването на бранда обаче, съвсем логично, създало немалки трудности пред извършване на някои, дори ежедневни, бизнес операции.

Нещо повече, ценовата му политика била поставена под сериозен натиск през 60-те години на века от страна на британската комисия, занимаваща се с монополите. Същата направила проучване и установила, че дъщерното дружество на "Рош" на Острова - "Roche Products Ltd.", плаща на компанията-майка по 925 долара за килограм либриум и 2,300 долара за килограм валиум. За сравнение, в Италия, разходите за същото количество от първия препарат респективно били само 22.50 долара, а за втория – 50 долара.

На база на тези открития, въпросната комисия настояла "Рош" да намали цените на продуктите си с 50% до 60% за територията на Великобритания и поискала компенсация, оценяваща се на 30 милиона долара.

В отговор, управителите на компанията изпратили петиция до високата камара на британския парламент да отмени заповедта. Тогавашният президент на бранда Адолф Жан направил всичко възможно да защити интересите на организацията. А ако до този момент "Рош" била известна с това, че не обича да разкрива финансова информация, заради гореспоменатия случай компанията решила да даде пълна прозрачност на своята дейност. Самият Жан при всеки удобен случай не изпускал добра възможност да обясни, че цените на лекарствата са високи, тъй като организацията влага огромен ресурс в научни изследвания и технологическо развитие.  

Всички аргументи обаче били пренебрегнати и контролиращите органи в търговията на лекарства в редица страни също стартирали свои разследвания. Между тези държави били Германия, Холандия, Австралия, Швеция и Южна Африка. До 1980г., след години на непрекъснато напрежение и проблеми, "Рош" успяла да се измъкне почти невредима от неприятната ситуация, като се съгласила доброволно да се придържа към ограничаване на цените.

Финансовите "войни" от 70-те години на века обаче съвсем не били единствените предизвикателства, пред които компанията се изправила през разглеждания период.

През 1976г., при неочакван взрив, бил изпуснат отровен "облак" от TCDD от италианското фармацевтично предприятие "Icmesa" в град Меда, притежавано от "Рош". TCDD е нежелан страничен продукт, получаващ се при производството на трихлорофенол – основно лекарство, присъстващото в портфолиото на "Icmesa".

Въпреки че причината за този случай към днешна дата остава неизяснена, много експерти вярват, че в деня на инцидента температурата на реактора е била двойно по-висока от допустимите 125 градуса по целзий, които се смятат за безопасни за производствения процес.

Почти 80,000 домашни птици и половината от прасетата в областта починали в резултат на замърсяването. Шест дни след взрива бил регистриран и първият случай на специфичното кожно заболяване хлоракне, причина за който се оказал именно TCDD. Естествено, компанията алармирала италианските власти да бъдат предприети нужните мерки и жителите на района, където се намирала фабриката, спешно да бъдат евакуирани.

С подкрепата на "Рош", италианското правителство стартирало разследваща процедура, в следствие на която 700 души били преместени на безопасно място. В допълнение към тези усилия, хората, живеещи в периферията на областта, били предупредени да вземат предпазни мерки, с цел предотвратяване на разпространение на заразата. Въпреки това, случаите от хлоракне впоследствие станали общо 136.

През 1978г. "Рош" дала повече от 17 милиона долара, за да покрие щетите от замърсяването и осигуряване на дом на евакуираните, а през 1980г. – 114 милиона долара компенсация на италианското правителство.

В заключение можем да кажем, че периодът бил изключително труден за "Рош", но през следващите години компанията бързо щяла да се възстанови от преживяното.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/f-hoffmann-la-roche-ltd-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиПроизводителиАптекиОрганизацииТестовеЛюбопитноНормативни актовеЛичностиОткритияЛайфстайлБотаника