Начало История на медицината Интересни наблюдения на Хипократ и Гален за подаграта

Интересни наблюдения на Хипократ и Гален за подаграта

От -401г.

Интересни наблюдения на Хипократ и Гален за подаграта  - изображение

Известна като "болест на богатите", подаграта е може би едно от най-дълго наблюдаваните и изучавани медицински състояния в световен мащаб. Дори и днес диагностицирането, както и лечението й, остават голямо предизвикателство за медицината.


Доказателства за съществуването на коварното заболяване можем да открием още в древен Египет – около 2500 г. преди Хр. Въпреки това, един от първите, който сериозно и по-задълбочено започнал да се занимава с етиологията и патогенезата на болестта, бил бележитият лекар от Античността – Хипократ.

Всъщност, бащата на медицината "хвърлил око" на подаграта още около 400 г. пр. Хр. и се постарал бързо и пълно да систематизира и опише наученото за нея.  

На първо време, Хипократ забелязал, че заболяването не засяга евнуси, което го навело на мисълта, че проблемът може да е свързан с нещо нередно, случващо се в човешката ендокринна система. Базирайки се на набор от събрани факти и наблюдение над страдащи, античният учен успял да формулира пет основни сентенции, свързани с "болестта на богатите", които са валидни и към днешна дата:


1.    Евнусите със сигурност не боледуват от подагра, нито оплешивяват.


2.    Жените могат да се разболеят от подагра само в периода на своята менопауза.


3.    Младежите, които все още не са имали полови сношения, също не за застрашени от въпросното състояние.


4.    При подагра възпалението утихва в рамките на 40 дни.


5.    Състоянието значително се изостря през пролетта и есента.


Хипократ забелязал и още нещо много интересно – че невъздържаният и разюздан начин на живот има пряка възраст с появата и развитието на болестта. Въвел термина "артрит на заможните", което било различно от ревматизма или "артрит на бедните", също сентенция на античния лекар.


Пет века по-късно, един гръцки учен, отново с огромни постижения в областта на медицината – Гален, пръв успял да установи и опише т. нар. подагрично удебеление на ставите, което се получава в резултат на отлагане на соли след кристализация на пикочна киселина. Нещо повече, Гален направил предположението, че, освен развратния живот, подаграта може да е резултат и на генетически предопределеност.


Нужно било да минат още няколко века, за да бъде въведен съвременният термин за подагра и "болестта на кралете" да бъде подложена на внимателна "дисекция".    

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226106/#B2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛайфстайлНаправления в медицинатаЛюбопитноВидеоХранене при...Здравни съветиДиетиНовиниЛеченияБотаникаАлт. медицинаИзследванияТестовеРецептиСпортКомпании и организацииЛичностиОткритияГеографияПсихологияНормативни актовеОрганизацииСпециалистиИнтервютаЗаведенияСоциални грижиОбразование