Начало История на медицината Интересни факти за дълголетието в миналото

Интересни факти за дълголетието в миналото

От 1650г.

Интересни факти за дълголетието в миналото - изображение

Една от основните цели на всеки един от нас през целият ни съзнателен живот е да запазим максимално дълго своята младост и своя живот.

За съжаление обаче, в днешно време това става все по-трудно, като се има впредвид напрегнатият начин на живот, все по-широкото разпространение на "изкуствени храни" и т.н.

С годините опитите за запазване на младостта и живота се превръщат в глобален медико-биологичен проблем и са обект на редица опити, изследвания и проучвания.

В миналото, голяма част от различните народи са приемали своята старост като бреме. В Меланезия дори, старите хора са се погребвали живи щом станели неспособни да работят.

В някои американски семейства, когато синовете видели, че родителите им са остарели ги качвали на дърво, което започвали да клатят много силно. Ако старите родители паднели на земята, синът имал правото да ги пребие с тоягата си, но ако успеeли да се задържат на клоните – се смятали "годни" за лов и риболов.

Голяма част от хората са успявали да доживеят над 100 години. Една от причините за дълголетието им е бил здравословния живот, който са водили. Хранили са се основно със семена и прясна храна, която е била богата на витамини и бедна на животински мазнини.

Не са преяждали. За разлика от днес, малцина са прекалявали с алкохола, не са пушили и не е изненадващ факта, че не са страдали често от тежки заболявания. Има данни, че жените успявали да надживеят мъжете с 4-5 години. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Доц.д-р Иван К.Рачев, "Избрани научно-популярни статии"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиРецептиЛюбопитноСпортЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаПсихологияБотаникаВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография