Начало История на медицината Инхалатор на Мъдж от 1778 година

Инхалатор на Мъдж от 1778 година

От 1778г.

Инхалатор на Мъдж от 1778 година - изображение

През 1778 година английският лекар и астроном Джон Мъдж (1721-1793) публикува книга, в която описва модифицирана от него халба за бира, която може да се използва като инхалатор. Книгата на медика е озаглавена „A Radical and Expeditious Cure for a Recent Catarrhous Cough”.

Използван в домовете и болниците, инхалаторът на Мъдж става популярен при лечението на всяко заболяване, което е съпроводено с кашлица. Уредът се използва като в него се налее гореща вода, капакът се затваря, а изпаренията се вдишват през тръба, която завършва с кожен или текстилен филтър. Пациентът придържа устройството под мишница, за да запази неговата топлина, вдишвайки парата през тръбата. Уредът има дупки, пробити в горната част. Така се осъществява правилното смесване на чистия въздух с парата. Издишания от пациентите въздух преминава през клапата на капака. В инхалатора може да се добави чай и други лекарствени средства като опиум или етер.

Когато новината за употребата на етеровия инхалатор на Мортън за първи път достига до Обединеното кралство през декември 1846 г., инхалаторът на Мъдж бил единственият избор за прием на етерова анестезия. Веднага след този момент устройството на Мъдж е заменено от инхалатори, направени специално за прием на анестетици. Овлажняването на инхалаторните газове остава част от днешните респираторни терапии с механичната вентилация за пациентите, нуждаещи се от хирургични и интензивни грижи.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/552/mudge-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСпециалистиНаправления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиБотаника